”Hellre en diamantring än ett e-vykort”

Ska man vara riktigt romantisk på alla hjärtans dag ska man fira ordentligt, tycker Dominika Peczynski

RELATIONER

Saknar du någon att hålla i handen?

Ingen anledning att skippa Alla hjärtans dag:

– Man kan till exempel äta en romantisk middag med levande ljus med sig själv och prata med en väninna i telefonen samtidigt, säger Dominika Peczynski, programledare och datingexpert till Aftonbladets nätupplaga.

Foto: MIKAEL GUSTAVSEN

Dominika Peczynski hjälper dagligen människor att hitta varandra på egna webbplatsen lovesearch. Men när det gäller att fira Alla hjärtans dag finns det inga genvägar till uppvaktning.

– Jag tycker att ska man vara riktigt romantisk på alla hjärtans dag så får man allt pallra sig i väg till en guldsmedsbutik. Jag vill mycket hellre ha en diamantring än ett e-vykort, säger hon.

Har man ingen käresta så ska man ändå fira.

– Ja, absolut. Det finns inget skäl att vara bitter och inte fira

Alla-Hjärtans dag. Ett bra tips är att byta tjänster med en väninna, hon skickar en present till dig och du skickar något tillbaka. Det blir spännande eftersom du inte vet vad du ska få, säger Dominika.

Att SMS:a till sig själv är inte heller dumt:

- Det är jättebra! Jag trodde först inte att det fungerade men jag har testat och det gör det, säger hon.

För att slippa sitta ensam även nästa års Alla Hjärtans dag kan

dating-sajter där du träffar potentiella drömprinsar och prinsessor, vara ett alternativ.

Dominika är tillsammans med Camilla Thulin delägare i webbsajten

Lovesearch.se som hjälper människor att hitta varandra på nätet. I år har tolv par som träffats på Lovesearch blivit så pass kära att de gift sig under året. Den som är intresserad får svara på ett omfattande frågeformulär med olika variabler som sedan matchas mot övriga kärlekskrankas svar. En lista med potentiella matchningar ställs samman. Någon av dem kan vara den stora kärleken.

Dominika tycker att nätkärlek är idealisk för den moderna människan:

– Man tar den när man har tid. Man behöver inte anpassa sig till någon utan kan sätta sig och flirta när man har lust. Det utvecklar också bekantskapskretsen på ett oanat sätt. Om man jobbar år efter år på ett ställe så är det samma gamla vanliga killar eller tjejer. Gillar man inte någon av dem så blir det jobbigt, då är man totalt hänvisad till krogen.

Problemet är att yrkesarbetar man så kan man inte vara bakis 4-5 dagar i veckan, säger Dominika. Det blir en ond cirkel.

Är det ute med den gamla hederliga kärleken nu?

–Nej. Även om man inleder en flirt på nätet är det fullständigt meningslöst om man inte ses. Någon gång blir ändå alltid det första mötet, säger hon.

Förhållanden som startar på nätet blir ofta starka tror Dominika.

– Valet av den som är intressant styrs av andra kriterier än de gängse. Hur man uttrycker sig i skrift blir viktigare än att man har den senaste, hippa väskan. Det tycker jag är ett steg i rätt riktning, bort från den extrema utseendefixeringen, säger hon.

Bästa tipsen:

Annika Sohlander

ARTIKELN HANDLAR OM