Tjejerna på luckan är alldeles för klena

Sju av tio kvinnor är för fysiskt svaga för sin militära tjänst

1 av 5
Under förra året skrevs 204 tjejer in vid mönstringskontoren i Sverige. Men bara var femte uppfyllde kraven som ställdes på den tjänst hon slutligen fick. För resten gjordes undantag, i många fall fler än vad som är tillåtet.
RELATIONER

Pliktverket ser mellan fingrarna och ger lumpartjejer tjänster de inte borde få.

Det avslöjar tidningen Värnpliktsnytt i sitt nya nummer.

Under mönstringen prövas ens färdigheter på en rad olika områden, bland annat styrka, kondition, längd, psyke och ledaregenskaper.

Beroende på vilka resultat man får, placeras man på olika tjänster. Det finns en kravspecifikation för varje tjänst.

Men för att systemet inte ska bli alltför stelbent, får mönstringsförrättaren göra två undantag. En kvinna som fått en etta på muskelstyrka kan alltså få en tjänst som kräver en tvåa - men inte en tjänst som kräver en trea i resultat.

Under förra året skrevs 204 tjejer in vid mönstringskontoren runt om i landet. Av dessa uppfyllde bara var femte samtliga krav som ställdes på den tjänst hon slutligen fick, skriver Värnpliktsnytt.

För resterande tjejer gjordes undantag från kraven, i många fall fler undantag än vad som är tillåtet, enligt tidningen.

Jan Tånneryd, generaldirektör på Pliktverket, tycker inte att de många undantagen är något problem. Snarare visar det på att reglerna behöver ändras, säger han.

- Vi mönstrar för morgondagens befattningar mot gårdagens befattningskrav.

- Resultatet visar att vi måste få en översyn av befattningskraven. Det har varit ett önskemål från oss under många år.

En av de punkter som mönstringsförrättarna oftast ser mellan fingrarna med är kraven på fysisk styrka. Sju av tio tjejer är mindre starka än vad tjänstespecifikationen kräver.

Han menar att kraven på muskelstyrka i dag är hårdare än vad som är motiverat.

- Det är ingen nyhet att grabbar har mer muskler än tjejer. Men kvinnorna lyckas i allt väsentligt trots att de inte lever upp till kraven. De har den unika förutsättningen att alla har en hög motivation och kommer frivilligt.

Philip Simon, informationschef på Livgardet i Kungsängen, vet inte hur vanligt det är att värnpliktiga inte lever upp till de krav som ställs.

- Det är en känslig fråga om man håller måttet eller inte. Vi vill inte sätta stämplar på våra värnpliktiga. Både tjejer och killar som uppfyller kraven med råge kan ju falla ifrån ändå av olika orsaker.

Proportionerligt sett hoppar fler tjejer än killar av från värnplikten. Pliktverket håller på att utreda vad det beror på. Rapporten är inte klar, men informationschef Ingegerd Hedén har tittat på råmaterialet.

- Många upplevde att de fysiska kraven var tyngre än de trodde.

- Men det är många faktorer som samspelar. Blandningen av plikt och frivillighet för tjejerna gör att det är lättare för dem än för killarna att sluta.

FAKTA/Ej godkända tjejer vid mönstringen

Christina Vallgren