Oprah Winfrey hade aldrig haft en chans i Sverige

RELATIONER
Marie Söderqvist, 32, är journalist och samhällsanalytiker.

I helgen kunde man i denna tidnings bilaga bland annat läsa om en av USA:s mest intressanta tv-personligheter - Oprah Winfrey. Hon är USA:s högst betalda kvinna, hästlängder framför tvåan Julia Roberts.

Oprah kommer från riktig svart underklass. Hon blev sexuellt utnyttjad som barn och födde vid 14 års ålder ett barn som dog. Vem som var pappa förblev okänt. Hennes mamma brydde sig inte om henne, och hennes liv kunde ha blivit precis som så många andra svarta kvinnors, ett liv i fattigdom, okunnighet och misär.

Men det blev inte så. Oprah såg en annan möjlighet: utbildning. Med hård disciplin, plugg, regelbundna besök i kyrkan och på bibliotek blev Oprahs öde ett helt annat.

Winfreys liv visar att om det är någon grupp som gynnas av plugg, ordning och reda och disciplin, så är det just barn som kommer från miljöer där sådant inte finns.

I Sverige hävdar ansvariga för skolan att det förhåller sig tvärs om. Att det är för de så kallade "svaga barnens" skull som vi har tagit bort betygen, slagit ihop skola med fritids så att lågstadiet blivit ett förlängt dagis, plockat bort läxor och gjort fröken till en kompis i stället för till en auktoritet.

För de barn som lär sig vikten av lärande, läsande, ordning och reda och ett visst mått av ansträngning, någon annanstans än i skolan, funkar det säkert. Det vill säga för barn som har haft turen att födas i familjer där det finns föräldrar som kan, orkar och vill lära ut sådana dygder.

Barn som kommer från hem som liknar Oprah Winfreys blir helt utan. Den svenska skolans utrotning av plugg, disciplin och ansvar drabbar dem som har sämst förutsättningar.

I Sverige hade Oprah aldrig fått den chans som gjorde henne till en av världens mest framgångsrika kvinnor.