Välj kyss till alla hjärtans dag

På onsdag är det alla hjärtans dag, årets mest romantiska dag. Och du får visa att du tycker om någon alldeles extra, till exempel genom en kyss.

RELATIONER

Dina läppar möter din älskades. Det pirrar till i hela kroppen.

Som elektricitet.

Och det är just vad det är.

Foto: LOTTE FERNVALL
Mmmmmmm.... Sittichai Pongrugthai och Maja Lidholm ger varandra en öm kyss. I det ögonblicket utbyter de 300 bakterier och använder 34 olika ansiktsmuskler.

Läpparna innehåller mängder av nerver och det sker en intensiv elektrokemisk aktivitet mellan hjärnan och ansiktets nerver.

Dessutom ger kyssen en endor-finkick. Det beroendeframkallande endorfinet är kroppens naturliga morfin. Kyssen är början till sexuell upphetsning och kan ge en anstormning av njutningshormonerna testosteron och oxytocin.

Smack!

Den romantiska kyssen styrs av helt oromantiska muskler. Viktigast är ringmuskeln kring munnen, musculus orbicularis oris, som drar ihop läpparna till en kyss. Men även andra behövs, som ”rynkmusklerna” som får munnen att puta. En riktigt sensuell kyss tar ansiktets alla 34 muskler i anspråk.

Och kyssen är faktiskt nyttig – för tänderna. Saliven rinner till vid blotta tanken på en romantisk kyss och ger munnen en välbehövlig dusch som sköljer bort matrester och annat skräp och motverkar hål i tänderna. Så minst en kyss om dagen är att rekommendera.
Vi lär oss pussas

redan i mammas mage

Överför drygt 300 bakterier

Men kyssen överför inte bara kärlek utan också en mängd bakterier, drygt 300 olika. De flesta är harmlösa, men visst kan du bli smittad om den andre bär på en sjukdomsalstrande bakterie. Även virus och parasiter kan slinka med. Körtelfeber, som orsakas av Epstein-Barr-viruset, kallas just kyssjukan.

Kyssen som ömhetsbevis har troligen sitt ursprung i matandet av avkomman, så kallad kyssmatning. Fåglar gör det. Och många däggdjur gör det.

Mamman – eller pappan – tuggar maten och stoppar sedan in den färdigpreparerade munsbiten i ungens mun.

”Alla är mer eller mindre experter”

Det är i barndomen kyssen börjar, det är både djurforskare och psykoanalytiker överens om.

– Vi har alla utforskat kyssen och är mer eller mindre experter. Man lär sig det som väldigt liten när man siktar in sig på mammans bröst, säger Olle Johansson, docent i neurovetenskap på Karolinska institutet i Stockholm och föreläsare om kyssen.

Spädbarn har medfödda, extremt effektiva sugreflexer. De kan faktiskt suga på tummen redan före födseln. Och de suger utan att kinderna dras ihop som hos vuxna. Enligt psykoanalysens fader, Sigmund Freud, är barnets största njutning upp till arton månaders ålder just att suga och bita i bröstvårtan (eller nappflaskan) och svälja mjölk.

– Munnen är oerhört viktig. Småbarn upptäcker hela sin omgivning med hjälp av orala stimuli, säger Olle Johansson.

De stoppar allt möjligt i munnen.

– Skulle vi suga på telefonen eller tangentbordet som vuxna skulle vi uppfattas som galna. Men egentligen är all stimuli för munnen trevlig – mat, dryck, cigaretter... säger han.

”... tungan som en munnens bröstvårta”

Vi återupptäcker de sensuella läpparna som vuxna.

I boken Om kyssen skriver Adrianne Blue att vi suger, nafsar och slickar den älskades läppar, eftersom det påminner om vårt första djupa kärleksförhållande – till modern.

Den älskades tunga blir som en munnens bröstvårta, skriver hon.

Det är inte så konstigt att mun, läppar och tunga tillhör våra mest erogena zoner. Munnen har en enorm representation bland nervcellerna i hjärnan, mycket större än till exempel könsorganen.

Även om den första kyssen härstammar i diandet, kan den erotiska kyssen mellan ett älskande par vara inlärt. Någon gång råkade våra förfäder upptäcka hur trevligt det var att mötas med läpparna, att leka med varandras munnar. Adrianne Blue menar att det var människans kyss som fick oss att älska ansikte mot ansikte, till skillnad från de flesta djur.

Enligt antropologerna förekommer kyssen i dag hos omkring 90 procent av jordens befolkning. Den 14 februari flitigare än någonsin.

Puss på er allihop!

Eva Barkeman