Politikern som blev pannkaksdrottning

Gun-Britt Malmkvist gräddar för 6 miljoner om året – och har gett 7 personer jobb

RELATIONER

Från kommunfullmäktiges vice ordförande till pannkaksdrottning.

Gun-Britt Malmkvist, 49, i Ludvika tycker att hon uträttar mer som företagare än hon gjorde som politiker.

– Det är en sporre i livet att gå framåt och lära sig nya saker.

Gun-Britt Malmkvist har jobbat politiskt sedan 1974. Samtidigt har hon haft flera jobb, längst på ABB. I mitten av 90-talet bestämde hon sig för att göra något helt annat. Efter en starta eget-kurs slog hon sig på pannkakstillverkning ihop med två andra.

– När jag bestämde mig för att lämna politiken och satsa på pannkakor skrattade folk åt mig. Ingen trodde på detta, inte arbetsförmedlingen heller. Och det blev flera bankbesök innan en kvinnlig affärsrådgivare slutligen trodde på idén, berättar hon.

I dag är hon glad att hon stod på sig. Omsättningen beräknas bli sex miljoner kronor i år, och sju personer har fått jobb. Dessutom känner Gun-Britt Malmkvist att hon gör nytta:
När jag bestämde mig för att lämna politiken och satsa på pannkakor skrattade folk åt mig

– Flera personer har fått arbete tack vare företaget. Och jag har som företagare fått chansen att hålla flera anföranden om miljöfrågor, som jag tycker är mycket viktiga. Vi håller hårt på att vara miljövänliga i alla led.

– Som politiker var det svårare att känna att just jag var med och påverkade, rent konkret. Man sitter med och fattar politiska beslut, men det är svårt att precisera att ”det här har jag skapat”. Man är en bland många.

Vad har du för nytta av dina

erfarenheter som politiker?

– Mycket. Jag har ett brett kontaktnät, och jag vet hur offentliga upphandlingar sker. Jag har lärt mig hantera bolagsstyrelser, göra bokslut och liknande, och att söka information på rätt ställen.

Vilket område är gubbigast – politiken eller företagarbranschen?

– En svår fråga. När jag började med politiken var den totalgubbig, men det har blivit bättre med åren. Men i livsmedelsbranschen, som jag tycker borde locka många kvinnor, finns få kvinnliga egenföretagare. Det hänger nog ihop med att man måste kunna en del om teknik, och många har inte den utbildningen och törs därför inte prova. Jag är rätt bra på att ta för mig, men ibland kan det vara svårt i riktigt manliga diskussioner, när man ska göra affärer.

Det tog tre år innan företaget gick med vinst, och många gånger undrade Gun-Britt Malmkvist vad hon gett sig in på. Men trots att hon har en fot kvar i politiken – som ordförande i fastighetsbolaget och industribolaget – tänker hon inte gå tillbaka. Nyårslöftet är i alla fall att ”bara” jobba högst 12-timmarspass på pannkaksfabriken.

Men hur är det egentligen, äter du pannkakor själv?

– Jadå, ett par gånger i veckan!

FAKTA/Gun-Britt om företagarfördelar

Cecilia Gustavsson