Glöm inte barnen på Alla Hjärtans dag

RELATIONER

Barn mår inte bra när föräldrarna bråkar hela tiden. Det vet alla. Men visste du att barnen mår bra minst lika dåligt när föräldrarna älskar varandra för mycket?

Foto: Rikard Laving

Barn till älskande är föräldrarlösa. Och ingenstans är risken så stor som hos en nybliven styvfamilj, där de vuxna är nyförälskade, enligt den engelska tidningen Telegraph.

Barn känner sig lätt undanskuffade, både från sina egna rum och från platsen hos föräldrarna. Samtidigt är det lätt för den nyförälskade att tro att den nya relationen är perfekt och att barnet också ska inse det med tiden. Men ingen relation är perfekt och ingen relation är värdelös.

För att din ditt nya förhållande ska ha en chans måste du vara beredd att se din nya partners fel och brister, och samtidigt accepterar de bra delarna i ditt förra förhållande.

Försök se situationen utifrån ditt barn och värna om att behålla er speciella relation. Att sättas i andra hand efter en styvförälder gör ont, och såret kan sitta i många år efter att det hänt. Men även för vuxna kan förälskelsen göra att man känner sig skyldig.

Tid med den nya familjen

Det är ett mindre mirakel om ingen känner sig utanför i början av ett äktenskap. Att bli kär rör två personer. En tredje gör att ingen kan få riktigt vad de vill. Men med hjälp av planering kan de nyförälskade hitta tid för varandra, såväl som för den nya familjen och tid för sina respektive barn. Det enda sättet att känna sig mer som en familj är genom att spendera tid som en.

Men vad gör man om kärleken inte kommer? Det finns ju faktiskt ingen garanti för att styvföräldrar kommer att älska sina styvbarn. Lösa trådar från tidigare relationer kan störa.

Ibland kan förhållanden komma mjukt. Speciellt i början. Men även om kärleken verkar komma lätt är det inte värt att testa den. Då kanske man går ett steg för långt. Ofta är det så i styvfamiljer att barnen är hans eller hennes och fortsätter att vara det alltid.

Tålamod, tid för familjen och tid tillsammans. Pratar man dessutom mycket med varandra är det möjligt för alla att känna sig älskade. Barn till älskande behöver inte vara föräldrarlösa.

Så här klarar du av din andra familj:

Suzie Hayman, som har skrivit relationsboken ”the Relate Guide to Second Families”, säger:

Människor orsakar inte problem. Det gör förväntningar.

När vi känner oss olyckliga letar vi efter någon att skylla på. Men det är situationens, inte personens, fel. Kom ihåg att ni sitter alla i samma båt.

Ha ett stort hjärta. Acceptera att dina barn kan ha andra att anförtro sig åt.

Vuxna och barn har olika liv. Tro inte att dina barn vill det du vill.