”Man kunde få en liten lön för att vara hemma”

1 av 3
Mona Eliasson, docent i psykologi vid Uppsala universitet
RELATIONER

Claes Borgström, jämställdhetsombudsman (JämO)

– Undrar vilka toppenbetyg barn skulle få om papporna slutade jobba och ägnade barnen all sin tid i stället!

– Skämt åsido - jag kan inte värdera en undersökning utan att veta mer om hur den är gjord. Men jag känner stark skepsis till resultaten. Om de är riktiga skulle barn i Sverige, vars mödrar ju för det mesta återgår till jobbet något år efter barnets födelse, knappast kunna uppnå MVG-betyg. Och det gör de ju.

Angelica Freij, vann Big Brother 2000, har sex barn.

– Jag tycker från mitt hjärta att samhället skulle göra så att en av föräldrarna kan vara hemma. Det gynnar ju inte kvinnor eller män att vara hemma, för då hade det gett ATP-poäng. Staten ger understöd till daghem, då kunde de ge en liten lön för att vara hemma. Eller så kunde farmor eller någon pensionär få en liten peng.

Hur gjorde du när du var med i Big Brother i tre månader?

– Jag hade farmor här. Och en syster som gjorde läxorna med barnen. Patrik var hemma också. Han gillar att vara hemma och trivs med det. Vi lever som en storfamilj – farmor, syster, Patrik, jag och barnen.

Mona Eliasson, docent i psykologi vid Uppsala universitet

– Jag är så trött på det här, att man alltid skuldbelägger mammorna! Ensamma mammor är jagade. Tycker kvinnor att de mår bra av att jobba – så visst kan mammor jobba.

– Det är mycket som påverkar vilket betyg barn får. Inte ens syskon har identiska uppväxtförhållanden. Det finns massor med undersökningar som visar att barn kan klara sig alldeles utmärkt i fattiga hem eller hem där mammorna jobbar. Så länge det finns trygghet, omtanke och stabilitet.