Petra är polisen som själv blev brottsoffer

Nu är hon tillbaka i "Efterlyst" - med en ny förståelse för de drabbade

RELATIONER

I somras råkade polisen Petra Adler ut för ett brutalt rånöverfall. Sedan dess har hon varit sjukskriven.

- Jag kommer att ha en otrolig nytta av det här när jag kommer tillbaka till "den andra sidan" igen.

Foto: Mikael Gustavsen
"Jag är polis och jag utbildar andra i självskydd. I dag vet jag att man aldrig kan veta hur man reagerar i en överfallssituation." Det säger Petra Adler, en av Sveriges mest kända kvinnliga poliser efter sin medverkan i tv-programmet Efterlyst. Där gör hon nu comeback efter en lång tids sjukskrivning till följd av ett rånöverfall.

Hon har läst böcker om brottsoffer och haft mycket kontakt med brottsoffer i sitt jobb, men hon kunde aldrig föreställa sig hur det kändes förrän hon själv blev utsatt.

- Det är en otrolig kränkning. Jaget får sig en ordentlig törn.

Dagen då allting kastades omkull var den 13 juli förra året. Petra Adler, 35, var på semesterresa i Karibien med en vän. Det var förmiddag och de gick en promenad på stranden. Plötsligt dök två män upp. Allt gick väldigt snabbt. När hon började skrika och göra motstånd brottades hon ner på marken. Sedan blev allt svart.

- Jag såg min son framför mig och hur jag själv åkte tillbaka till Sverige i en likkista. Sedan har jag en minneslucka.

Rånarna fick inte med sig något byte. Väl tillbaka på hotellet satt Petra mest och skrattade och tyckte att "där fick de", medan hennes vän var väldigt skärrad och mådde dåligt.

De återstående dagarna på semestern ägnade hon åt att sträckläsa tre pocketböcker. Överfallet funderade hon inte så mycket över. Hon var mest irriterad över att hon hade ont i axlar och rygg efter brottningsmatchen. Därför begav hon sig till husläkaren när hon kom tillbaka till Sverige.

- Jag satt och skakade. Han frågade om jag tyckte att det var lämpligt att jobba i det skicket. Då förstod jag att det kanske inte var det.

Läkaren sjukskrev henne från jobbet på utredningsroteln i Stockholms city med motiveringen posttraumatisk stress. I några veckor gick hon runt som en zombie. Den riktiga chocken släppte inte förrän flera veckor senare.

- Jag satt vid middagsbordet med min familj och en liten grej någon sa gjorde att allt kom i kapp mig. Jag blev arg, ledsen och förtvivlad. Allt jag ville göra var egentligen att krypa upp i pappas famn som när man var liten och bli tröstad.

Under hela hösten har hon haft svårt att fungera normalt. Allt har varit jobbigt. Från att åka tunnelbana till att gå på middag hos vänner.

Länge hade hon svåra skuldkänslor. Både över att hon blev överfallen och hur hon reagerade efteråt. Nu vet hon att hon reagerade fullständigt normalt på en onormal situation.

I dag tycker hon att det ställs orimligt höga krav på brottsoffer.

- Du måste orka stå på dig

hela tiden för att få hjälp.

Ironiskt nog måste du vara frisk för att orka vara sjuk.

Dessutom behöver brottsoffren få hjälp med var de kan vända sig.

- Vi i polisen har en uppgift att informera om den hjälp som går att få. Du orkar helt enkelt inte att ta tag i allt själv. I dag har jag en helt annan förståelse för vad det innebär att vara brottsoffer.

FAKTA/Petras råd till offer

Christina Larsson

ARTIKELN HANDLAR OM