Nu kan du frystorka dina fyrbenta vänner

För 5 000 kronor sitter hunden vackert i evighet

RELATIONER

Man kan sakna sin katt eller hund lika mycket som en släkting eller en nära vän.

I USA erbjuder flera företag en ny lösning:

Frystorka ditt husdjur.

Foto: Leif Larsson
Annika Hägglund i Bollnäs har ett hem fullt med uppstoppade djur. "Jag har inget emot frystorkning som metod, men jag skulle aldrig spara min hund eller katt på det sättet", säger Annika.

Tekniken är den samma som används för att fixa soppor och grytor till astronauter och fjällvandrare.

På husdjuret tar man ut inälvorna och ögonen ersätts med glaskulor. Sedan fryser man djuret och avslutar med att torka det. Processen tar lång tid, upp mot ett halvår.

Ett företag tar motsvarande 5 000 kronor för att frystorka döda älsklingar åt sörjande mattar och hussar. För det får man till exempel en cocker spaniel i liggande position. För ytterligare en tusenlapp kan hunden sitta vackert eller gå fot. Större hundar som schäfrar och labradorer blir dyrare.

- Det här kommer att bli stort. Vinsterna kan bli enorma, säger Mick McCullough på Mac"s Taxidermy i Pennsylvania, ett annat företag i frystorkningsbranschen.

Mick McCullough tar bara 4 000 kronor för att frystorka en pudel och framhåller att det skulle kosta tre gånger så mycket att stoppa upp djuret på traditionellt sätt.

Svenska konservatorer är mer skeptiska. "Osmakligt" och "märkligt" är vanliga omdömen.

Jan Olsson, konservator på Trofédepån i Skoghall, berättar historien om museet som frystorkade två små ödlor. De blev hur fina som helst och ställdes ut i en stor monter.

Efter ett tag kom en besökare och undrade varför det stod två små skelett bland de uppstoppade djuren.

Museipersonalen kunde bara konstatera att insekter raskt ätit upp det frystorkade ödleköttet och bara lämnat benen kvar.

- Fördelen med en frystork är att små detaljer blir väldigt fint återgivna. Metoden passar bra till fågelungar, ödlor och småfisk men det är dyra apparater.

- De kostar upp mot 100 000 kronor. Då kan man ta hand om katter och mindre hundar men man kan definitivt inte ställa in en älg, säger Jan Olsson.

Dessutom är problemen större än fördelarna. Djuren måste riggas upp i exakt position med ståltråd innan de fryses och sedan måste de alltså skyddas mot skadedjur - och mot fukt. Samma sak händer nämligen med frystorkade djur som med frystorkad minestrone. De återtar sin ursprungliga form.

- Jag har sett att de erbjuder frystorkning av husdjur i USA men jag tycker att det är makabert, säger Jan Olsson.

FAKTA/Djurminnen

Jon Hansson