Lider du av pås-sjuka?

Kvinna har testat påsen som ska passa flera dammsugare

1 av 5
RELATIONER

Electrolux har lanserat en "världssensation".

En påse som passar fler än en dammsugare.

Men påsen håller inte måttet, visar Kvinnas test.

Det finns 150 olika påsar till dammsugare i Sverige - och sex av tio svenskar har svårt att komma ihåg vilken påse de ska köpa.

Fyra av tio tycker det är svårt att hitta rätta påsen i butiken.

Påsdjungeln är irriterande - sex av tio svenskar önskar sig en dammsugarpåse som passar alla modeller.

Nu presenterar Electrolux och Philips en gemensam påse, som ska passa till deras egna modeller. För äldre dammsugare gäller att påsen ska fungera i Electroluxmaskiner med max åtta år på nacken.

- Man ska inte behöva ta ledigt från jobbet en halv dag för att hitta rätt påse, säger Bo Landström, dammsugaransvarig i Norden på Electrolux.

När kvinna testade superpåsen "s-bag" på en Electrolux Dolphin från 1993 visade sig dock både löftet och påsen vara tomt. "S-bag" passade inte alls.

Vi prövade också påsen på nio andra dammsugare av varierande fabrikat, inklusive Philips och Electrolux. På en Philips de Lux gick det inte att stänga dammsugarlocket. På en Philips Vision Plus , max två år gammal, gällde samma sak. På en sjuårig Philips 760 gick det att fästa påsen med våld.

Den enda maskin där "s-bag" passade okej var en relativt ny Electrolux Excellio Silence - men där tyckte testpersonen att "maskinen faktiskt sög bättre än vanligt".

När kommer påsen för alla?

- När alla leverantörer kan komma överens om en standard, säger Bo Landström.

Electrolux har patent på

"s-bag". Philips och Electrolux har tillsammans 30 procent av den europeiska dammsugarmarknaden.

FAKTA/dammsugarfantasier