Politikerna måste hålla sig i den stora världen - hela tiden

RELATIONER
Krönikör: Monica Rolfner, 41, manusförfattare.

Dart. Pilkastning. Får inte vara med i Riksidrottsförbundet. Förmodligen på grund av att många av utövarna dricker öl samtidigt som de spelar. Det finns ungefär 4 000 dartspelare i Sverige och av dem är cirka 500 tjejer. Varje vecka spelas 160 seriematcher bara i Stockholm. De flesta kvällar spelas också cuper på olika pubar. Utöver det spelas cirka 50 större tävlingar om året, plus DM, SM, NM, EM och VM. Och detta är helt okänt för den oinvigde, det vill säga de flesta, eftersom dart aldrig visas i svensk tv. I 22 år levde jag i dartvärlden och det var där allt viktigt hände, och där fanns vännerna. Någon kunde vara "världsberömd" i dartsammanhang utan att bli igenkänd någon annanstans. Tjusningen med just darten är att där finns folk från alla slags bakgrunder. Jämlikhet råder i så motto att man inte är bättre än den dart man spelar. Oavsett vad man är i den verkliga världen.

Jag undrar hur många sådana här undervärldar det finns. Man sjunger i kör, rider westernridning eller åker konståkning och man gör det tillsammans, även om man tävlar mot varann. Man har en styrelse, egen terminologi, en medlemstidning, hemsida, stadgar och regler. Någon helt utan makt eller inflytande i den verkliga världen, kan ha stor makt och stort inflytande här.

Men om man är i en liten värld, till exempel riksdagen, som egentligen är en viktig del av den stora världen - och beter sig som om det var en undervärld, då blir det inte så bra. Det är då politiker blir skilda från verkligheten. Den verklighet de flesta lever i då de inte klivit in i sina småvärldar och struntar i politiken. Men det är faktiskt bara medborgarna förunnat - inte de folkvalda. De får se till att hålla sig i den stora världen. Hela tiden. Utom när de kastar pil mot en laduvägg på landet en solig sommardag.

ARTIKELN HANDLAR OM