Det kan bli dyrt att fly från den som slår

Fyrabarns-
mamman Annika tvingades i skuldfällan efter misshandeln

RELATIONER

När slag och sparkar tog slut knackade kronofogden på dörren hos Annika.

– Det känns för djävligt. Eftersom vi skrev på lånet tillsammans åker jag på att betala allt, säger Annika som lämnat sin man efter åtta år av misshandel.

Foto: SARA RINGSTRÖM
Annika lyckades fly från sin misshandlande make. I stället blev hon fast med stora skulder för ett lån på huset som hon och hennes man tagit. ”Det måste bli lättare för misshandlade kvinnor att ta sig ur lån de skrivit på under stor press”, säger hon.

– Det finns ingen statistik över hur många kvinnor som hamnar i stora skulder efter att de lämnat misshandelsförhållanden. Men av erfarenhet vet jag att det är vanligt, säger Helena Dahlström på Stockholms kvinnojour.

Annika är en av de kvinnor som fått sin ekonomi raserad när hon lämnade sin plågoande.

– Jag var helt slut efter all misshandel och var ofta sjuk. Efter skilsmässan tvingades jag lägga ned mitt företag. Samtidigt vägrade min före detta man att sälja huset, eftersom han inte tyckte att vi fick ett bra pris, säger Annika.

Genom sin advokat fick hon till slut huset sålt. Förlusten blev över 200 000 kronor. Eftersom hennes före detta man inte hade några pengar blev hon skyldig att betala hela beloppet.

I dag återstår 120 000 kronor av skulden. Plus skulder som Annika drog på sig när företaget sattes i konkurs. Hon har skaffat nytt jobb men när hyra, räkningar och avbetalningar är gjorda finns det inte mycket över till henne och de fyra barnen.

– Jag ångrar att vi inte tog varsitt lån på huset. Men jag var så koncentrerad på att överleva och hålla honom på gott humör. Det måste bli lättare för misshandlade kvinnor att ta sig ur lån som de skrivit på under stor press, säger Annika.

Ann-Cathrin Gunnar är skuldsanerare i Nässjö kommun och hjälper kvinnor som Annika att komma på fötter igen. Skuldsanering är ett alternativ för de värst drabbade.

– Vem som får skuldsanering varierar. Det är lättare idag än för sju år sedan. Regeln är att man inte ska kunna betala av skulderna under en tioårsperiod, säger Ann-Cathrin Gunnar.

Många av de kvinnor som Ann-Cathrin Gunnar möter har skrivit under gemensamma lån och blir sedan skyldiga att betala tillbaka hela beloppet när mannen inte har några pengar.

Finns det några förmildrande omständigheter för de kvinnor som skrivit under gemensamma lån?

– Nej, då måste man bevisa att kvinnan tvingats att skriva på lånet, vilket är svårt när männen ofta är trevliga utåt när de är på banken. Ingen ser det hot som kvinnan ständigt känner.

Är det rimligt att dessa kvinnor som i princip tvingats att skriva under lån ska betala hela skulden?

– Man kan ju tycka att det är konstigt. Men lagstiftningen säger att om man skriver under ett avtal så ska det hållas, säger Ann-Cathrin Gunnar.

Fotnot: Annika heter egentligen någonting annat.

FAKTA/Så mycket tar kronofogden

Pernilla Nordström