Bisarrt, nytt och gammalt

Mycket naket och galet under modeveckan i London

RELATIONER

Höst- och vintermodet kan sammanfattas med ett ord: galenskap. Åtminstone om man får tro de designers som befinner sig i London denna vecka. Modeskaparen Arkadius Weremczuk bjöd på söndertrasade kostymer med slipsen kring midjan, stringtrosor och nakna bröst. Är det verkligen så här vi kvinnor vill se ut i höst?

Foto: AP
Snyggt eller otänkbart? Kreationer från den polske designern Arkadius.

I The Tabernacle, den gamla kyrkan i Notting Hill, lät designern Sheila Maloney strö ut ett ton socker på golvet. Det fejkade snölandskapet skulle höja stämningen till visningen av hennes skidinspirerade kläder. Tokigt? Kanske, men ingenting i jämförelse med polacken Arkadius Weremczuk som verkar ha funnit inspiration i en pervers version av tv-såpan Sex and the City. Showen inleddes med ett telefonsexsamtal ljudande ur högtalarna. In kom modellerna i kritstrecksrandiga tygdelar och vita skjortor omskurna som kjolar och klänningar. Temat för visningen var prostitution, men enligt Weremczuk handlar det snarare om modeskaparnas benägenhet att sälja ut sin konst än om sexhandel. Ett tydligt budskap? Nja.

Återanvändning är en annan trend under modeveckan. Russell Sage letade fram sin mammas 40 år gamla bröllopsklänning, snyggade till och lät den visas upp som sista kreation i grand finalen.

Leah Wood, dotter till Rolling Stones-medlemmen Ronnie Wood, samt supermodellen Yasmin Le Bon var stjärnorna som lyste klarast under Ronit Zilkhas show. Kollektionen andades 70-tal med sina lappade läderkappor, virkade scarfes och zigenarklänningar i chiffong.

Mer än 50 designers står på visningslistan till årets London Fashion Week. Det är det största modearrangemanget på fem år och pågår till och med fredag.

Hanna Blanksvärd