Stoppa bebiskontrakt!

I går skrev Kvinna om företag som tvingar unga arbetssökande att skriftligen lova att inte skaffa barn. Många, många Kvinna-läsare hörde av sig.

Foto: Börje Thuresson
"Enda sättet att slippa bebiskontrakten är lika regler för kvinnor och män vad gäller barnledighet", skriver signaturen Sara.
RELATIONER

LIA: Jag fick skriva på ett kontrakt som innehöll punkten: "Jag är inte gravid och tänker inte bli den närmaste tiden". Detta skulle sedan skrivas under sanningsenligt. Och vi har en chef här som ska på mammaledighet och när det är dags för henne att komma tillbaka, kommer hon att bli omplacerad.

B ANGERUD: Företagen har inte tillräckligt med pengar för att haråd med all den här jäkla ledigheten! Det borde även svenskar fatta!

50-ÅRINGEN: Jag har sökt jobb inom IT och är inte intressant på grund av min ålder. Brukar framhålla att jag har småbarnsår med ledigheter, sjukdomar och allt vad det innebär (som inte går att undvika), bakom mig. Men, det tycks inte vara värt något vid jobbansökan. Tvetydigt tycker jag. Hur vill arbetsgivarna ha det egentligen?????

JENNY JOHANSSON: Jag har inte skrivit på något kontrakt, men jag har antytt och sagt att jag inte vill ha barn och på så sätt smitit igenom och fått jobbet jag har i dag... Fast om sanningen ska fram så försöker jag bli gravid just nu.

JONAS CARLSSON: Arbetssökande är inga varor utan levande människor. Dessutom! Är det inte problem med att det föds för lite barn i Sverige?

JOHAN JONSSON: Kanske man skall skriva kontrakt om att aldrig skaffa en "farlig hobby" typ fallskärm , bergsklättring osv.

FREDRIK: Jag blir spysjuk på att läsa folks egoistiska inlägg i den här debatten! Om företagets villkor inte passar är det väl ingen som tvingar er att ta jobbet? Företagen har ett ansvar mot sina anställda att tjäna pengar - utan förtjänst försvinner företaget och då får ni inga löner, eller hur? Därför ligger det väl i allas intresse att företaget funkar så bra som möjligt? Och det gör det inte när kompetens löpande försvinner för att vara barnlediga.

FÖRÄLDER AB: Ut med namnen på företag som ställer sådana frågor och krav som hindrar en från att skaffa barn, NU! Och till Göran Persson och hans kolleger. STOPPA KAPITALISTISK ABORT!!!

KRISTINA: Jag har inte fått ett "kontrakt", men däremot har jag redan vid första kontakten med två potentiella arbetsgivare fått direkt avslag på grund av att jag "sannolikt kommer att skaffa barn snart".

DANIEL: Jag fick skriva under ett kontrakt om att inte vara pappaledig de närmaste tre åren, vilket jag tycker är helt OK för en arbetsgivare vill ju inte anställa någon som lika fort som den har börjat ska vara ledig.

IRENE: Även en arbetsgivare ska väl ha rätt att slippa köpa grisen i säcken.

ANONYM: Har blivit ombedd att skriva på ett sådant kontrakt, men blåvägrade och det slutade ändå med att jag fick jobbet plus en löneförhöjning på 1 500 kronor mer än vad jag begärde för att jag stod på mig (det visade ju på jävlar anamma!!!!) Stå på er allihopa som har chefer som försöker få er att skriva på ett sådant avtal!!!

SARA: Det enda sättet att slippa sådana här bebiskontrakt är lika regler för kvinnor och män vad gäller barnledighet. Då tror jag även lönerna kommer att bli jämställda.

KARIN HOLMBERG: Jag har aldrig varit på en anställningsintervju UTAN att ha fått frågan om varför jag och min sambo inte har barn och när vi tänker skaffa barn. Min sambo har däremot ald-rig någonsin fått frågan. För män är föräldraskapet meriterande tydligen men för kvinnor belastande, eller?

ANDERS: Jag tycker att varje företag har rätt att veta om perso-nen är seriös med sin anställning och är villig att satsa på sitt jobb de första åren. Själv skulle jag till exempel aldrig anställa någon som var gravid.

EVA: Jag blev avskedad från mitt vikariat när jag berättade om min graviditet för min arbetsgivare! Jag var inte gravid när jag anställdes, men nu i efterhand påstår min förra arbetsgivare att jag hade "lovat" att inte bli med barn.... Dock inte sant.

Sådana löften kommer man väl i håg just bara för att det skulle vara något dumt!!!