Veckans boktips

RELATIONER

Munch

av Poul Erik Tojner

Prisma

ca 447 kr

I dag öppnas en utställning på Moderna museet i Stockholm med verk av den norske målaren Edvard Munch. Samtidigt utkommer ett imponerande praktverk om hans konstnärskap, rikt illustrerat inte bara med målningar utan även icke tidigare publicerade texter. Munch skrev och skrev men anteckningarna har tidigare legat gömda i Muchmuseets arkiv. När man bläddrar i boken förundras man över rikedomen i hans begåvning och försjunker i bilderna.

Fientligt hav

av Peter Huchthausen, Igor Kurdin och Alan

White

Månpocket

ca 59,50 kr

Det finns inte en enda deckare som slår denna dokumentärroman när det gäller gastkramande spänning. 1986 sjunker en skadad sovjetisk ubåt utanför östra USA. Ombord finns kärnvapen, som riskerar att explodera. En sann berättelse om besättningens heroiska kamp för att förhindra en katastrof, byggd på material och intervjuer som blivit tillgängliga först efter Sovjetunionens fall. Man läser med hjärtat i halsgropen, djupt skakad ända in i märgen.

Mållös

av Anita Goldman

Månpocket

ca 59,50 kr

”Mina barn och dina barn och våra barn” blev ett begrepp på 70-talet med dess kollektivism, sexuella frigjordhet och vänsterpolitiska idealism. Sen dess har verkligheten korrigerat drömmarna om en allomfattande kärlek, om att blod inte skulle vara tjockare än vatten. I dag har de brinnande aktivisterna hunnit bli medelålders och luttrade, deras barn och styvbarn tonåringar. En skarpsynt betraktelse av vår vanligaste samlivsform – styvfamiljen.

Godnatt, jord

av Ivar Lo Johansson

Bonniers

ca 172 kr

Ett av mina käraste journalistminnen är när telefonen ringde och en respektingivande röst sa: Hej du, det är Ivar på Bastugatan ? Jag hade intervjuat honom med anledning av hans 80-årsdag och han ville kommentera min artikel. Min blyghet förbjuder mig att säga hur.

I går skulle Ivar Lo ha fyllt 100 och till hans minne ger förlaget på nytt ut några av hans största verk. Godnatt, jord handlade om statarnas liv och blev hans genombrott. Den kom ut 1933 men håller än i dag.

Tilltugg

av Margareta Schildt-Landgren

Kakao

ca 180 kr

Plockmat, smårätter, munsbitar, anti-pasti,

tapas – kärt barn har många namn. I stället för förrätt serverar jag numera tilltugg till drinken, man slipper särskilda bestick och glas. Kommer några av gästerna sent behöver de andra inte hungra utan kan ta för sig av till exempel fetaostfyllda parmasnurror med mango chutney och ruccola, knapriga parmesan- och pinjeflarn eller grön tapenade på vitlökstoast.

Alla är förödande goda och hämtade ur denna förträffliga lilla bok.

Ingalill Mosander