Vill du bli en riktig författare? Skaffa snopp

RELATIONER
Pelle Andersson, 30, är journalist på Aftonbladets kulturredaktion.

Jag minns att en av mina närmaste tjejkompisar, strax före min tjugoårsdag, frågade mig hur många kvinnliga författare jag hade läst. Jag funderade länge. Till slut stammade jag:

- Ingen.

Det var inte helt sant, för visst hade jag läst Enid Blyton, Astrid Lindgren och en hel drös andra barn- och ungdomsböcker skrivna av kvinnor. Det mesta av det jag läst var skrivet av kvinnor. Men för en ung man med författarambitioner var de inte något värda.

De riktiga författarna, de riktiga intellektuella var män.

Så är det fortfarande, för allt för många. Kanske läser fler unga män i dag de Beauvoir, kanske tar de till sig Wollstonecraft, studerar Toril Moi eller gläds åt Elsie Johansson, Irigaray, Majgull Axelsson eller Iris Marion Young. Jag hoppas.

Men det stora problemet är ändå inte att män nästan bara läser män. Utan att också kvinnor gör samma sak. Inte för att det saknas kvinnliga författare eller intellektuella utan för att de är nedvärderade.

Maria Bergom Larsson skrev en intressant artikel på denna tidnings kultursidor i tisdags (20/2) om hur Agneta Pleijels roman Lord Nevermore inte blivit tagen på riktigt allvar. Bara för att den är skriven av en kvinna.

Varför fick inte Pleijel utan Kjaerstad Nordiska rådets litteraturpris? Båda nominerade, de tar stora grepp, är epiker" Pleijel är tristare - men vem avgör det? Jo, en majoritet manliga kritiker. Och ett antal kvinnliga, som precis som männen är uppvuxna på Strindberg, Marx, Joyce, Proust, Tolstoj, Dostojevskij, Enquist, Sartre, Foucault"

En tradition där mäns problem blir norm och mäns tankar blir sanning. En tradition som gör att både unga män och kvinnor med kritiker- eller författar- ambitioner stammar fram:

- Ingen...

ARTIKELN HANDLAR OM