Sköna som de är

Kvinna 2000 blev en succé - här är stolta kandidater till årets upplaga

1 av 4 | Foto: SOFIA EKSTRÖM
Stolta kandidater till Kvinna 2001. Evenemanget startade förra våren som en protest mot dagens magra skönhetsideal.
RELATIONER

Succén fortsätter.

I helgen var det dags för den andra uttagningen till Kvinna 2001.

Receptionister, studenter, arbetsförmedlare och små- barnsmammor - alla ville de vara med och utmana dagens snäva skönhetsideal.

Spända förväntningar, fniss och skratt låg i luften när ett trettiotal kvinnor från Luleå i norr till Helsingborg i söder fyllde Stockholmsgruppens lokaler på Söder i Stockholm.

- För mig är det en kul grej att göra tillsammans med mina två döttrar. Vi får hoppas att vi kommer med allihopa, säger Annika Karlsson, 47, som åkt från Helsingborg.

Kvinna 2000 startade förra våren som en protest mot dagens magra skönhetsideal och är ett samarbete mellan Aftonbladet Kvinna, Camilla Thulin/Miss Mary of Sweden och Stockholmsgruppen/ Folk.

- Vi kunde inte låta bli att följa upp förra årets succé. Det riktigt bubblade om kvällen och alla de underbara kvinnor som ställde upp i mode-showen, säger Maud Kerzendörfer, samordnare på Stockholmsgruppen/ Folk.

Över 600 anmälningar har strömmat in och fler lär det bli. Ännu en uttagning väntar i augusti innan 35 kvinnor valts ut till årets galakväll.

- Det är så roligt med all den stolthet och värme som finns hos dessa kvinnor. Deltagarna är från 20 upp till 67 år. Alla i olika former och storlekar. I år har vi dessutom med en elvabarnsmamma, säger Maud Kerzendörfer.

Musik strömmar ut ur rummet där kvinnorna med hjälp av Camilla Thulin får en försmak av hur det känns att ta catwalken i besittning.

- Jag tror att Kvinna 2000 har styrkt många kvinnor, och män. Vi har visat att det är okej att vara som man är. Att man inte behöver må dåligt över att man har en stor bak eller att magen hänger, säger Camilla Thulin, initiativtagare till Kvinna 2000.

Det är kvinnornas positiva attityd till sig själva och andra som Camilla Thulin letar efter.

- Kvinnor är dåliga på att bygga gemenskaper. Man kan säga att det här är en övning i att trivas i grupp samtidigt som det ger kvinnorna en otrolig kick.

Är du en kvinna med former, attityd och blick?

Pernilla Nordström

ARTIKELN HANDLAR OM