2000-talets finansvalp – in på bara skinnet

Det här är mannen som tar hand om dina pensionspengar

RELATIONER

Girig och egoistisk med ett torftigt liv.

Sådan är han som lurade dig att köpa teliaaktier.

I en kommande avhandling kartläggs aktiemäklaren.

Peter Norberg är doktorand på Handelshögskolan i Stockholm. Under några år har han studerat aktiemäklare och andra kapitalförvaltare i Stockholm och djupintervjuat tolv av dem. Resultatet är en avhandling som kommer att bli färdig under våren.

Bilden är föga smickrande. 2000-talets finansvalpar rör sig i cirklar runt Stureplan. Det är där de flesta fondkommissionärer har sina kontor och det är på Stureplans barer och restauranger mäklarna träffas efter arbetet. De yngre mäklarna är bosatta i innerstaden, nära arbetet, medan de äldre bor i förorterna.

Kvinnor är sällsynta på de finansiella marknaderna, likaså de troende.

För aktiemäklaren är arbetet synonymt med livet. Han anser att han är på arbetsplatsen för att utföra uppgifter och inte för att trivas. Kallprat är inte populärt. Fondkommissionärer är arbetsplatser utan fikapauser. Till lunch äter de anställda en banan eller liknande framför datorn, med telefonen till örat, eller så anländer färdiglagad mat med bud. Enstaka har egen kock.

Mäklarna har osedvanligt gott självförtroende och de känner endast svag lojalitet för den firma de arbetar på. Personalomsättningen är hög. Omkring 25 procent byter jobb varje år.

En aktiemäklares stora intresse är pengar. Men inte främst för att kunna leva gott på dem. Få finansmän är livsnjutare. I stället är målet att stå med på listan över de som tjänar mest i finansvärlden. Det ger status.

Aktiemäklaren tjänar bra. 1995 var den genomsnittliga lönen för anställda vid fondkommissionärer i Sverige 636 000 kronor. I dag är summan högre. Dessutom tillkommer bonus och vinstandelar. Pengarna de tjänar läggs på hög.

I intervjuerna hävdar många av de anställda att de gillar att finansmarknader är en hjärtlös miljö, eftersom arbetsresultatet blir helt upp till individens förmåga.

Aktiemäklaren arbetar mycket och anser sig inte ha tid över till fritidsaktiviteter. I genomsnitt arbetar de 65–70 timmar i veckan.

Själva känner aktiemäklarna dåligt uppskattade av människor utanför finansmarknaden. Själva framhåller de gärna sitt arbetes positiva effekt på samhällsekonomin.

FAKTA/Aktiemäklarcitat

Christina Larsson

ARTIKELN HANDLAR OM