Bli randig i vår

RELATIONER

Våren blir långrandig. Ränderna har

kommit för att ta plats på kroppen.

Egentligen från topp till tå.

Foto: Aftonbladet
Ränderna har kommit för att ta plats på kroppen.

 Alla sorters ränder: karamell-, kadett-, polkagris-, kritstrecks- och de bärs både längs och tvärs. Det finns faror och härligheter med randen. Den breda gör spinkiga snyggare, den långa gör korta längre. Egentligen finns det ränder för varje kropp. En enda rand över bysten gör den synligare, medan för den storbystade är det rena katstrofen. En rand längs med höfterna gör den kurviga längre och smäckrare, medan den spinkiga är den enda som vågar dra på breda ränder på just bredden.

Det dyker också upp ränder vi sällan sett. Dagens datateknik från ritbord till vävmaskin gör det möjligt med flummiga mönsterränder med närapå tre dimensioner för ögat. De mest optiska har en fara, det är lätt att se ut som en cirkusclown, de bör vara förbehållna just ett skärp, en vante eller en scarf.

Klassiska kadettranden är snäll, den mer sjömanslika med centimetern är alltid fräsch, så det är bara att ta fram Marimekkotröjan ur lådan. Smala tantränder (de på någon millimeter och flerfärgade) klarar de flesta att bära oavsett vikt eller ålder. Många modeskapare och klädfabrikanter tar inte till bara randen utan skär också ränderna på tvären, på skrådden eller klipper till med att göra enaxlade tröjor. För att inte tala om att många klänningar görs som rena lapptäckena.

Strumporna blir tvärrandiga, de gör spinkiga ben läckrare, medan de flesta bör hålla sig till långrandiga strumpbyxor. Randiga plagg brukar vara förbehållna männen. Slips, strumpa, kostym, matroströja för att inte tala om alla karamellrandiga golfbyxor, som dykt upp de senaste åren. Världens mest kända ränder bärs utan tvivel av modeskaparen Jean Paul Gaultier. Under över 20 år har han dragit på sig sin tvärrandiga matroströja både till fest och vardag. Svart och vit rand förstås.

Så är det kritstreckranden, som också brukar kallas kungaränder, de har burits av vår gamle kung och vår nuvarande. I USA är randen mest känd som gangsterranden och bars av maffiakungar som Al Capone.

Lillemor Dahl