Veckans boktips

RELATIONER

Choklad

av Joanne Harris

Richters

ca 160 kr

I går hade den så svensk premiär, Lasse Hallströms Oscarsnominerade film Chocolat. Den bygger på en roman med samma namn,

som är en ohämmad hyllning till livets goda. I en liten by i södra Frankrike öppnar en vacker kvinna en chokladaffär och delar därmed befolkningen i två läger: för och emot. I boken är prästen skurken, i filmen borgmästaren. Annars förmedlar bägge en sockersöt feel good-känsla, som det heter på modern svenska.

Pilotens hustru

av Anita Shreve

Månpocket

ca 59:50 kr

Mycket mera mardrömslikt kan det inte bli. En kvinna får chockbeskedet att hennes man förolyckats. Han var pilot och planet störtade i havet. Förlamad av sorg börjar hon gå igenom hans tillhörigheter och upptäcker okända telefonnummer, besynnerliga papperslappar

i fickorna. Långsamt börjar hon leta sig fram till den plågsamma sanningen och tvingas ompröva hela sitt liv. En välskriven psykologisk thriller som förenar vardagsrealism med isande spänning.

Tankar om trädgården

av Lotte Möller

Månpocket

ca 49:50 kr

Amerikanske presidenten Thomas Jefferson hade andra fritidsintressen än sin sentida efterföljare Bill Jefferson Clinton. Thomas älskade att påta i trädgården och var nästan besatt av blommor. Han anlade en egen landskapspark i Virginia, odlade mängder av grönsaker, hade en rosenträdgård och jämställde trädfällningar med mord. Om honom och andra entusiaster kan man läsa i denna spirituella, kunskapsspäckade pärla.

Första stenen

av Thomas Kanger

Norstedts

ca 317 kr

Samma dag som han fick sitt manus antaget sa han upp sig på TV4:s Kalla fakta. Och det gjorde han alldeles rätt i. För Thomas Kanger har alla möjligheter att bli en framgångsrik thrillerförfattare, åtminstone om man ska döma av debutromanen ”Första stenen”. Historien bygger på verkliga händelser, vilket inte gör den mindre gastkramande, och är effektivt berättad. Hans hjältinna kriminalassistent Elina Wiik dras in i en ofattbar härva av ondska, hämnd och mord.

Laga lätt – soppor

av Carole Clements

Prisma

ca 353 kr

Bitande nordanvindar och minus 10 grader – är det inte meningen att mars ska ge en föraning om vår? Låt oss trösta oss med en rykande het soppa, kanske en raffinerad variant gjord på vita bönor med en klick grön olivpuré? En klassisk minestrone, där man kan ta vad man haver av grönsaker, är aldrig fel. Varför inte brynta kammusslor i vitlöksbuljong? Enkelt och elegant. Boken innehåller 120 recept, lätta instruktioner och inspirerande bilder.

Ingalill Mosander