Anna, 40, var för full för att bli trodd

Anna blev brutalt våldtagen på en festplats. Hon har pekat ut en bekant som gärningsman. Han friades i hovrätten, som ifrågasätter hennes uppgifter eftersom hon var full.– Är man kvinna och har alkohol i kroppen, då har man inget skydd alls, säger Anna.

Foto: Janne Danielsson
Här blev hon våldtagen analt. I tingsrätten dömdes mannen som Anna pekat ut för våldtäkt, men hovrätten valde att fria. ”Jag har genom min terapeut försökt komma ihåg om jag skrek på hjälp, men det går inte. Jag minns bara att det sista han sa var att detta skulle inte min sambo gilla”, säger Anna.
RELATIONER

Anna, 40, våldtogs analt på en festplats och tingsrätten dömde den misstänkte mannen till 2,5 års fängelse.

Men enligt hovrätten måste uppgifterna ”bedömas med beaktande av deras respektive alkoholpåverkan”.

– De friade honom utan att ens meddela mig. Dagen efter satt han på ett kafé här i stan, säger kvinnan.

Anna är chefssekreterare, hon har en sambo, ett barn och en sjuk mamma.

– Just nu har jag släppt allt, är sjukskriven, går hos en kurator och äter medicin. Jag känner mig helt maktlös och orkar inte ens gå upp.

Våldtäkten ägde rum den 30 april förra året. Anna och hennes sambo besökte då en festplats i anslutning till en första maj-brasa.

De uppträdde som flertalet av besökarna – drack alkohol, lyssnade på musik och pratade med bekanta.

Vid midnatt gick Anna till en toalettvagn i närheten men glömde att låsa efter sig.

I förhör har hon uppgett att hon genast kände igen mannen som öppnade dörren. Anna och hennes sambo är ytligt bekanta med honom.

– Han var kraftigt berusad och frågade om vi skulle ”pissa i kors”. Jag reagerade eftersom han vanligtvis är väluppfostrad och artig.

Enligt Anna förde mannen snabbt sin penis till hennes mun. När hon, med byxorna som ett lås kring knäna, vände sig om och reste sig för att knuffa bort honom våldtog han henne analt.

– Jag har genom min terapeut försökt komma ihåg om jag skrek på hjälp, men det går inte. Jag minns bara att det sista han sa var att detta skulle inte min sambo gilla.

Anna lyckades med hjälp av sin sambo och en ordningsvakt få kontakt med en polispatrull. Hon uppfattade poliserna som ointresserad men blev efter tio minuters förhör körd till Västerås lasarett där läkare konstaterade svåra skador i analområdet.

Vid förhandlingarna i tingsrätten i december menade mannens försvar att kvinnan kunde ha pekat ut fel person eftersom hon var mycket berusad vid tillfället.
De hade släppt honom utan

att ens meddela oss

Men tingsrättens dom från den 22 december fann kvinnans berättelse trovärdig och styrkt av läkarnas yttrande om att skadorna orsakats av våld.

Mannen, som nekat till anklagelserna och hävdat att han inte minns något från kvällen, dömdes till 2,5 års fängelse och till att betala skadestånd på 100 500 kronor.

– Jag trodde att jag skulle bli jätteglad, men jag blev bara trött. Äntligen var allt över. Jag bara sov, berättar Anna.

Trots att mannen överklagade domen kände hon sig lugn. Därför blev chocken desto större när han förra veckan släpptes fri.

Dagen efter hovrättsförhandlingarna i Stockholm ringde en släkting till Anna och berättade att hon sett mannen på ett kafé i Annas hemstad.

– Det blev nattsvart för mig. De hade släppt honom utan att ens meddela oss.

Idag är det en vecka sedan hon fick hovrättens dom i sin hand.

Hovrätten tror på Annas berättelse om hur våldtäkten gick till. Men när det kommer till vem som våldtog henne tvivlar rätten på hennes uppgifter.

Domstolen ogillar åtalet av bland annat följande anledningar:

Både Annas och den misstänktes uppgifter om vad som hänt under kvällen måste bedömas med beaktande av deras respektive alkoholpåverkan.

Den misstänkte kan inte, med en hamburgare i handen, ha hunnit uppsöka toalettvagnen mellan sina möten med två bekanta vid den aktuella tidpunkten.

Enligt Annas advokat, Maria Wilhelmsson, visar domen att termen kvinnofrid saknar verklighetsförankring.

– Hovrätten har sett en person som ser bra ut, är välklädd och som berättat att han spelade golf på morgonen den aktuella dagen.

– Jag tror de har tänkt ”det kan bara inte vara han som gjort det”. Han är inte urtypen.

Anna känner sig kränkt tre gånger, först av våldtäkten, sedan av polisen och nu av vad hon anser är insinuationer av hovrätten.

– Är man kvinna och har alkohol i kroppen, då har man inget skydd alls. Är man en man och säger att man var så full att man ingenting minns och hävdar att kvinnans skador kan ha åsamkats av avklippta buskar, då blir man skyddad.

Det som håller henne på fötter, säger hon, är ilskan.

– Jag är kränkt och får ingen upprättelse.

Fotnot: Anna är ett fingerat namn.

I morgon kommer förslaget som kan ändra lagen