Margareta Winberg borde bjuda in Cosmopolitan

RELATIONER
Krönikör: Belinda Olsson, 26, är journalist och redaktör för boken Fittstim.

I morgon är dagen då vi ska komma ihåg vad det är vi feministjävlar egentligen kämpar för. Jag måste erkänna att just ”internationella kvinnodagen” inte var någon speciell dag för mig innan jag blev ”media-feminist”. Jag behövde inte en specifik dag om året för att komma ihåg vad jag står för och jag vet inte vad jag ska ”fira”. Men sedan kommer jag ihåg att det finns platser i världen där det vore omöjligt att ha en kvinnodag och då ser jag ändå poängen – att stanna upp och fundera lite.

Fundering 1: Jag önskar en jämställdhetsminister som enbart ägnar sig åt jämställdhetsfrågor. Ingen skulle komma på tanken att låta Bosse Ringholm även ha hand om miljöfrågor, men Winberg ska vara både jordbruksminister och jämställdhetsminister. Skandal.

Winberg har fullt upp med galna ko-sjukan. Det var mycket länge sedan hon tog ställning offentligt i en viktig jämställdhetsfråga. Här är några ämnen hon skulle kunna sätta på agendan: integrera jämställdhet i skolplanen, göra feminism till ett tillvalsämne i skolan och ge misshandlade kvinnor bättre stöd. Winberg skulle också kunna ordna en konferens liknande den som Englands jämställdhetsminister arrangerade. Där fick representanter från media diskutera de stereotypa (löjliga) bilder man förmedlar till unga tjejer och killar. Bjud in Cosmopolitan pleeease!

Fundering 2: Man behöver inte ha lika åsikter. Kanske är det dags att inse att vi feminister har liknande slutmål och inte behöver hacka på varandra.

Några som tagit fasta på detta är Tensta gymnasiums feministgrupp i Stockholm.

Tjejerna ordnar en feministfestival i slutet av april och har då bjudit olika falanger inom feminism (likhetsfeminister, anarkafeminister, liberalfeminister etcetera), för att visa att ibland måste vi mötas. So be it.