- Hellre pengar än ett barn till

Kvinnorna i Sverige är nöjda med det mesta. Med sina män, med sina jobb. Med sina relationer och med jämställdheten. Men ekonomin kunde vara bättre.

Foto: HENRY LUNDHOLM
DEMONSTRERAR I DAG Vännerna Lisen Rosell, 23, Ida Ljung, 22 och Sandra Magnusson, 21, firade den internationella kvinnodagen på en stockholmskrog i natt. I dag går Ida och Sandra i demonstrationståget: - Det är inte ett jämställt samhälle än, säger Sandra.
RELATIONER

I valet mellan att vinna en miljon, städhjälp en gång i veckan, få ett barn till eller en ny man valde över hälften av kvinnorna att få en tjockare plånbok. Det säger 10 000 kvinnor som deltagit i en undersökning som aftonbladet.se har gjort. För femtusen av dem skulle lyckan vara en egen miljon.

Tre frågor/ Om jämställdheten och pengarna

1. Har den svenska kvinnan skäl att vara nöjd?

2. Har jämställdheten blivit bättre i Sverige?

3. Hur kan kvinnornas ekonomi påverkas?

Mona Eliasson, docent i psykologi och kvinnoforskare:

1. Jämfört med kvinnor i resten av världen kan den svenska kvinnan vara nöjd. Men hon ska inte slå sig till ro för det.

2. Det går framåt, även om det inte går så fort. Kvinnor brukar säga att de är jämställda. Ändå visar det sig att de gör merparten av jobbet. Kvinnor har inte så höga förväntningar på jämställdhet.

3. Det är bra att de är missnöjda med ekonomin. Det märks när kvinnor nu inom kvinnodominerade yrken börjar ryta till om sina löner. Kvinnor som arbetar deltid borde gå upp till heltid. Och kräva att partnern gör mer hemma. Dessutom ska de fortsätta att kräva högre löner för underbetalda kvinnojobb.

Margareta Winberg, jämställdhetsminister:

1. Om man jämför med andra länders kvinnor kan svaret möjligen vara ja. Men, trots det blir svaret nej, därför att det återstår så mycket att göra också i Sverige. Kvinnor dubbelarbetar och tar den största delen av ansvaret för hem, man och barn. Kvinnor är fortfarande förtryckta. Det ser man när det gäller kvinnomisshandel. Och därför kan vi inte vara nöjda.

2. Absolut. Om man jämför med hur det var när Sverige blev en demokrati 1921 och kvinnorna fick rösträtt. De senaste tio åren har det hänt väldigt mycket. Jämställdhetslagen som trädde i kraft den 1 januari i år till exempel.

3. Avskaffa kvinnolöner genom den nya skärpta jämställdhetslagen. Kommuner och landsting ska ha heltidsjobb i stället för deltids-jobb. Kvinnor måste värdera sig själva utifrån de duktiga arbetsmänniskor de är och förhandla därefter.

Anita Hansson