Så här firar fyra kända kvinnor 8 mars

1 av 4 | Foto: Mats Strand
Camilla Henemark tänker skicka något till de kvinnor hon beundrar.
RELATIONER

Aftonbladet.se frågade fyra starka kvinnor om hur de tänker uppmärksamma kvinnodagen.

Camilla Henemark, 36, modellagent:

Hur tänker du fira 8 mars?

Oj, jag har inte planerat någon fest precis, men jag kanske skickar något till kvinnor jag beundrar.

Har kvinnor fått det bättre?

Ja, de senaste 100 åren, men den senaste tiden tycker jag att utvecklingen har tagit ett steg tillbaka. Traditionella kvinnoyrken nedvärderas numer, vilket är sorgligt.

Vilken tycker du är den viktigaste kvinnofrågan just nu?

Kvinnoyrken måste få högre status. Får de det söker sig även männen dit, vilket gör att yrket blir mer jämställt.

Belinda Olsson, 26, chefredaktör för sourze.se:

Hur tänker du fira 8 mars?

Jag ska vara med i en debatt på Södra teatern i Stockholmdär vi ska diskutera feminism och i vilka former man ska verka. Sedan ska jag lyssna på Linda Skugge som ska läsa ur sin nya bok.

Har kvinnor fått det bättre?

Ja och nej. Jämställdhetsfrågor har åter åkt upp på agendan och uppmärksammats. Unga tjejer och killar som är intresserade av feminism har fler kanaler att tillgå för att använda sitt engagemang och det märks. Jag tycker att det finns många bra unga idag som startar feministklubbar på sina skolor och verkligen vill förändra. Men samtidigt så tycker jag att det blir sämre för både killar och tjejer. Speciellt ifrån media som står för den eviga backlashen med stereotypa bilder av hur vi ska vara och se ut och bete oss. Skit överallt känns det som ibland. Men ändå så vill jag vara journalist för media når man många genom.

Vilken tycker du är den viktigaste kvinnofrågan just nu?

Jag är mest intresserad av skolan. Hur den kan bli mer jämställd, både i sin miljö men också i skolböckerna. Jag hoppas också att vi snart ska sluta dela upp feminister i "svenska kvinnor" och "invandrarkvinnor" för det är så tröttsamt. Som om vi är från

två olika planeter och inte kan intressera oss för samma frågor.

Inger Segelström, 49, ordförande för socialdemokratiska kvinnoförbundet:

Hur tänker du fira 8 mars?

Jag ska till Mona Sahlin och presentera en enkät som S- kvinnor har gjort om deltidsarbete. Det ser bedrövligt ut ute på arbetsmarknaden. Sedan ska jag och Wanja Lundby Wedin hälsa på kvinnor på Långholmens folkhögskola. Vi ska tala lite med dem om hur viktigt det är att man engagerar sig som kvinna.

Har kvinnor fått det bättre?

Ja, i stort så har kvinnor fått det bättre, men det ser väldigt mörkt ut på arbetsmarknaden. 40% av kvinnorna jobbar deltid och 80% tjänar mindre än männen. Där finns det mycket att göra.

Vilken tycker du är den viktigaste kvinnofrågan just nu?

Kvinnor på arbetsmarknaden är den absolut viktigaste frågan. Kvinnor måste ha ett arbete och tjäna pengar för att hon ska kunna välja hur hon vill leva sitt liv.

Wanja Lundby Wedin, 48, ordförande för LO:

Hur tänker du fira 8 mars?

Jag ska till Långholmens folkhögskola och tala med kvinnorna där om hur viktigt det är att se orättvisorna som finns. Ser man dem inte kan man inte göra något åt dem.

Har kvinnor fått det bättre?

Ja, det har vi, men det är långt kvar till ett jämställt samhälle. Kvinnors och mäns arbete måste värderas lika. Kvinnor måste få rätt till heltidsarbete så att de kan försörja sig. På hemmafronten är det viktigt att man fördelar arbetet lika. Man kan ändra både individuellt och familjepolitiskt, och det måste man också försöka göra.

Vilken tycker du är den viktigaste kvinnofrågan just nu?

Arbete med rätt till heltid.

Karin Schmidt

ARTIKELN HANDLAR OM