Terri Eriksson: Varför sträva upp? Vi kan bjuda in killarna till botten

RELATIONER
Krönikör: Terri Eriksson, 26, är skribent och partyprinsessa.

Välkommen till botten killar - nu är vi jämställda! Avklädda hänger de vältränade männen på stadens affischpelare. Som reklam för komedin "Girls' night out" ser vi en mansrumpa iförd string. Jag blir knuffad i sidan, lite skojigt menande. Nu är killar också sexobjekt och har komplex för sina kroppar, så nu är du väl nöjd, Terri?

Men här finns ingen triumfens sötma. Snarare sura uppstötningar. Jag öppnar inte skumpan i glädjeyra över att män också är sexobjekt.

Jag drömde om en jämställd värld och visst börjar det röra på sig. Men det känns som om det rör sig åt ett oanat konstigt håll. I stället för att jag klättrar uppåt så rasar andra utför.

Livet har tydligen enkla lösningar att erbjuda om man bara tänker tvärtom. Som när jag insåg att den smartaste möjligheten för att få se mitt eget efternamn på dörren i bostadsbristens Stockholm var att hyra i andra hand av någon som också hette Eriksson. Sannolikheten är större att hitta en hyrestant med ett av Sveriges vanligaste efternamn än att få ett förstahandskontrakt.

Det är kanske samma sak med jämställdhet. Det är lättare att sänka andras status än att som kvinna höja sin egen. Prova att förhandla ner den manliga kollegans lön istället för att fåfängt försöka få upp din egen - och vips ligger ni på samma nivå. Du har fortfarande samma usla lön, men nu är ni i alla fall två om det.

Istället för att klaga på filmer som sprider myten om den lyckliga horan kan vi kräva en om den glada manliga horan. Vi är trötta på underklädesreklamen kring jul - ropa efter fler killar

- kanske rentav utklädda till sexiga tomtar!

Sedan när vi kravlar om varandra nere i det gyttjiga mörkret är det dags att triumferande ropa: Välkommen till botten killar - nu är vi jämställda!