Nu dras fler män som misshandlar inför rätta

Sara i "Hem ljuva hem" vågar inte anmäla - men det gör allt fler kvinnor i verkligheten

RELATIONER

I filmen "Hem ljuva hem" misshandlar maken sin fru.

Han slipper polisanmälan.

I verkligheten dras allt fler inför rätta.

Förra året dubblerades antalet åtal för grov kvinnofridskränkning.

Foto: SONET
Ingen idyll. I filmen "Hem ljuva hem", som har premiär i kväll, blir rollfiguren Sara misshandlad. Sedan kvinnofridslagen kom 1998 åtalas allt fler män för att de slår sina kvinnor.

Misshandel i familjen är inget dussinämne i svensk film. Men i kväll har "Hem ljuva hem" premiär. Mikael Nykvists rollfigur Kent terroriserar både frun Sara, spelad av Kristina Törnqvist, och sonen.

Sara söker hjälp men kan inte tänka sig att polisanmäla sin man.

I verkligheten ökar antalet anmälningar mot män som misshandlar kvinnan de lever eller har levt med. Antalet anmälningar av misshandel mot kvinnor har ökat med 132 procent sedan 1981.

Lagen om kvinnofrid infördes 1998. Förra året åtalades dubbelt så många män som 1999 för grov kvinnofrids-kränkning. 300 män ställdes inför rätta under förra året, 146 män 1999.

- Jag tror framför allt att åklagaren har det i åtanke mer än tidigare. Dessutom har både polis och åklagare jobbat hårt med åtgärdsprogram mot kvinnovåld de senaste åren. Nu ger det utslag i statistiken, säger Ewa Nyhult, byråchef hos riksåklagaren.

- Jag tycker att arbetet med lagen fungerar allt bättre. Vi har fått en handlingsplan att försöka jobba efter, säger Annika Öster, chefsåklagare i Umeå.

De många åtalen i fjol beror delvis på att antalet anmälningar ökat med en dryg femtedel. Men det är stor skillnad i åtalsfrekvens mellan olika åklagarmyndigheter. Högst åtalsfrekvens har Linköpingsregionen. Där leder 52 procent av alla misstänkta fall av grov kvinnofridskränkning till åtal. I Göteborg är andelen fall som leder till åtal bara 16 procent.

- Det är svårt att veta vad skillnaderna beror på. Men vad vi noterat är att det är angeläget att notera skador, banda förhör och så vidare på en gång. Mycket hänger på bevisningen, säger chefsåklagare Astrid Eklund hos riksåklagaren.

Kvinnomisshandel har fått allt mer uppmärksamhet. Förr räknades det ofta som "familjebråk".

BAKGRUND/ Kvinnofrids- lagen

Christina Vallgren