Veckans boktips

RELATIONER

Mandela

En biografi av Anthony Sampson

Wahlström&Widstrand

ca 69 kr

Efter 27 år i fängelse trädde Nelson Mandela ut i friheten. Det var den 11 februari 1990 och han förvånade världen med sin värdighet, värme och tal om försoning. Inte minsta spår av hat och bitterhet. Utan hans statsmannaskap hade utvecklingen i Sydafrika kunnat ta en mycket blodigare vändning. Men vem är människan bakom myten? Anthony Sampson har känt Mandela i nära 50 år, vilket gjort det möjligt för honom att skriva en initierad, mycket spännande biografi.

Fisk!

av Stephen C. Lundin, Harry Paul och John Cristiansen

Svenska Förlaget

ca 306 kr

Vuxna människor ägnar ungefär 75 procent av sin vakna tid åt att göra sånt som har med arbetet att göra. Och då vore det onekligen en fördel om alla hade roligt på jobbet – så ser nu verkligheten inte alltid ut. På den berömda fiskmarknaden Pike Place i Seattle har personalen lyckats få kommersen att likna ett folknöje. Deras filosofi går att överföra till alla företag och även om den låter väl amerikanskt i mina svenska öron finns det en hel del som är intressant och matnyttigt.

Dofternas trädgård

av Richard Bird

Forum

ca 322 kr

Jasmin doftar starkt och ljuvligt, så starkt att den förr brukade planteras på bakgårdarna för att dölja lukten från utedassen. Jag har en buske på landet och när den blommar förvandlas min ganska anspråklösa täppa till ett mindre sagorike. Fortfarande är det långt till vår men det är trevligt att planera och med hjälp av denna handbok kan man steg för steg förbereda skapandet av en trädgård som inte bara är vacker att se på utan även lockar fram ljuva doftminnen.

Lögnens lov

av Patrícia Melo

BonnierPocket

ca 55 kr

José Guber försöker pigga upp sin trista tillvaro som författare till kioskdeckare genom att låna intriger från världslitteraturens klassiker. Hans liv tar en dramatisk vändning när han möter Fulvia Melissa, anställd på det kommunala serumterapiinstitutet, passionerad älskare av såväl ormar och kriminalromaner. Paret förälskar sig handlöst – men hur ska de bli av med hennes man? En absurd,

underhållande roman med halsbrytande förvecklingar.

Sex gånger kärlek

av William Sutcliffe

Forum

ca 272 kr

Sanslöst roligt och bitande skarpsynt om moderna, unga människor och deras sätt att umgås – i parförhållanden, vänskapsförhållanden, lösa förhållanden eller inga förhållanden alls. Lisa och Guy bor i London och ska fira att de har varit tillsammans i fem år. Men när de samlar alla sina vänner till ett stort kalas inträffar en rad oförutsedda händelser, som får djupgående konsekvenser för festdeltagarna. Författaren gjorde stor succé med sin förra bok

”En tripp till Indien”.