Jubel i Paris för svenske Marcel

1 av 3 | Foto: KATRIN JAKOBSEN
inget tjafs Svart, kortklippt och en enda låt för catwalken. "Jag har tagit fram alla klassiker och hittat min grej", säger svenske Marcel Marongui. Stramt och naket. Nästan militäriskt, men bara för att framhäva kvinnligheten.
RELATIONER

PARIS

Svenske Marcel Marongui har gjort det igen. Hans höstkollektion som visades i går i Paris slog ner som en bomb. Tuffare än någonsin, men ändå kvinnligt och häpnadsväckande elegant.

Marcel verkar mycket belåten när han tar emot jubel och applåder efter visningen.

- Det här är verkligen min grej. Allt kändes liksom rätt från början. Den här kollektionen visar verkligen vem jag är. Här och just nu.

Blir inte rik

Marcel Marongui, svensken med det fransk-italienska namnet, har länge varit en av de stora i modevärlden. Men även om hans rakbladsvassa snitt har gett honom mycket gott rykte och stor internationell framgång har han inte nått Karl Lagerfeld-dimensioner än.

- Nej, rik blir jag inte av det här, säger han.

- Jag kan leva, resa på semester någon gång om året, men det är allt. Det vore något annat om jag fick ett designerkontrakt med en av de stora modejättarna. Det skulle betyda mycket pengar.

Inget tjafs för Marcel

Visningen i går var mycket konsekvent. Färgen svart, perukerna kortklippta, podiet smalt. Musiken bestod enbart av en återkommande låt - Tears for Fears slagdänga från 80-talet "Shout ".

- Texten handlar mycket om hur jag känner mig just nu, säger Marcel. Inget tjafs längre. Precis som i nya kollektionen. Jag har tagit fram alla klassiker och hittat min grej.

Resultatet känns tufft och genomtänkt. Kläderna speglar mansdominerade yrken som till exempel militär eller affärsman - men bara för att fram-häva kvinnligheten.

Katrin Jakobsen