En Bondbruds bekännelser

Foto: Andreas Lundberg
Jodå, den är faktiskt äkta. Aftonbladet Söndag gav svenska Bondbruden Maud Adams chansen att träffa en riktig ”Octopussy”. Alla kläder i intervjun kommer från Maud Adams Wardrobe.
RELATIONER

Hon har filmat med Roger Moore, förolämpat Steve McQueen och umgåtts med OJ Simpson. Maud Adams från Norrbotten har gjort succé i Hollywood. Nu satsar hon på en ny karriär i modebranschen och marknadsför sitt eget klädmärke.

 Maud Adams är filmstjärnan som blev kickad av Steve McQueen. Filmhjälten hade under produktionen av klassikern ”Le Mans” motvilligt gått med på att skriva in en kvinnlig biroll bland alla avgaser – och när han såg den långa svenskan blev han än mer uppgiven och sa med allvarlig röst:

– Kan vi inte gräva en grop så att hon inte ser så lång ut?

Maud replikerade:

– Du kan väl lika gärna hämta en pall att stå på.

Det blev en ganska tryckt stämning i rummet innan någon fläskade på Maudan därbak och sparkade ut henne från inspelningsstudion bredvid banan.

– (Skratt) Då var jag ganska rolig, faktiskt. Det blev en tysk kvinna som fick rollen, och, ja, hon var kortare.

Det där är den coola sidan av Maud Adams. På senare år verkar dock damen ha blivit lite stelare. Dom är åtskilliga, artiklarna, som beskrivit Mauds strävan efter balansen mellan ”kropp och själ” eller annat dravel, ja ni kanske inte minns dom själva för risken är stor att ni somnade mitt i en mening, det gjorde jag.

Stiff är alltså bara förnamnet.

Är hon verkligen sådan? När den gamla Bondbruden nu ger sig in i en ny karriär som mamma bakom egna klädmärket Maud Adams Wardrobe, så finns alltså ett ypperligt tillfälle att vara obstinat och väcka lite starka reaktioner hos Maudan.

Är du snobbig?

– Ehh. Menar du kläder så? inte alls! Det finns inte så många fina klädmärken för kvinnor mitt i livet? det mesta är rätt tantigt och slätstruket. Jag tycker att kläderna ska vara moderiktiga, kvinnliga och ha en personlighet som ska utryckas genom klädlinjen.

Då är du en tråkig kvinna, mamma tycker att kollektionen har varit rätt trist.

– Jaså? vi har själva insett att vi gärna vill vara lite tuffare och sticka ut lite mer. Och det tycker jag att vi har nått i vår vår/höstkollektion men det ska bli ännu mer så i framtiden.

Vad ska man absolut inte klä sig i?

– Jag gillar inte pressen på att du bara ”måste” se ut på ett sådant där klassiskt ”dammodigt” sätt.

Vi snackar drottningens och kronprinsessans dräkter?

– Jag vågar inte uttala mig om kungahuset (skratt). Men jag tycker att man klär sig bra i Sverige.
Jag sa åt Steve McQueen att stå på en pall

– I USA är det ju knappast alla som är modemedvetna. Jag gillar inte byxor som hasar ner och har breda ben, skejtarmodet.

Under vilket årtionde klädde vi oss snyggast?

– 40-talet, det var elegant och fantastiskt men nu har vi inte råd med ett sånt mode längre. Däremot var 70-talet jättetråkigt. Det förvånar mig att det har blivit så stort igen.

Men det är väl underbart att titta tillbaka på den tiden när det sprang omkring Bondbrudar i en snygg bikini under hela filmen?

– Tack och lov gjorde inte jag det (skratt).

Nä, men Britt Ekland hade den äran i ”Mannen med den gyllene pistolen”.

– Stackars Britt, hon kunde inte äta på flera månader. Så fort hon åt någonting så satt det en liten kula på magen som inte var bra.

Bondbrudarna var ju roligare förr. I dag har de ju knytblus och så sexvägrar dom dessutom.

– Ja, jag tycker väl också att det var mer drag förr. Ursula Andress är väl ändå prototypen, ingen har tagit hennes plats. Och det har blivit lite för mycket action i Bondfilmerna under de senaste åren, det är för lite handling.

Har du tröttnat på att prata om Bond?

– Absolut inte, jag har förstått att det där kommer att finnas under hela mitt liv. Det är en stämpel som hänger med och det är faktiskt roligt. Nu har jag så mycket distans till det.

– Däremot var det lite jobbigt när jag var inne i min seriösa del av skådespelarkarriären, då var det tufft.

Jag minns å andra sidan ingen av de övriga 25-talet filmer du har gjort.

– ”Rollerball”, eventuellt? Men de andra visas jämt på tv i USA. Jag förstår att jag betraktas som Bondbrud över hela världen.

– Och glöm inte att jag blev rekryterad på grund av mitt utseende. Jag hade ju jobbat som fotomodell tidigare och att jag sen hamnade inom filmen var fantastiskt. Jag har kanske inte ett jättebrinnande grundintresse för film.

Vilket är ditt bästa Bondminne?

– Octopussy spelades in i Indien och jag är mer påverkad av sådana naturupplevelser än av människor. Men vad minns man? Vi hade ett riot (upplopp) i Indien där det kom för många statister till en inspelningsplats.

– Poliserna tvingades att vara hårdhänta. Det var tråkigt.

Hade inte Bond kunnat fixat det?

– Kanske det.

Något skvaller då? Britt Ekland har berättat att dvärgen Nicnac, i ”Mannen med den gyllene pistolen”, hade filmvärldens största klockspel.

– Största vad?

Ett annat ord för...

– Jaha! Hur visste hon det (skratt). Han tyckte nog om det. Han festade ganska hårt under inspelningen och vi såg honom komma hem vid sextiden på morgnarna med en tjej under varje arm (skratt). Han var verkligen medveten om att hans liv skulle bli kort.

Du blev inte charmad?

– Han var en duktig konstnär och brukade skicka teckningar under dörren till mig (skratt).

Hur är Roger Moore då?

– Han är jättecharmig, men väldigt korrekt. Han retades med tjejerna?

?och sa att han tyckte att dom var tjocka?

– Nä. Men han gillade att chocka.

FAKTA/Maud Solveigh Kristina Adams

ARTIKELN HANDLAR OM