Därför säger svenska kvinnor nej till sex

Foto: Katrin Jakobsen
En orsak till att kvinnor inte vill ha sex är att de känner sig stressade. En annan kan vara att de känner sig oattraktiva.
RELATIONER

Svenskarna vill ha mycket sex.

Men vi säger ändå nej till sex ibland för att vi känner oss för fula, oattraktiva och tjocka.

Det visar Aftonbladet Söndags läsarundersökning.

 Vi vill och vi vill ofta. Men de gånger vi säger nej till sex är när vi känner oss oattraktiva. 42 procent av kvinnorna har svarat ”Jag känner mig oattraktiv” som främsta anledning till en sexnobb. Men även många av männen, 27 procent, nämner sitt yttre som argument mot att ha sex.

– Det speglar skönhetstrenden, utseendefixeringen gör att vi blir så självkritiska, säger Erik Centerwall, sexualupplysare. Det tjatas om tvättbrädespojkar och utseende. Vi njuter inte mer bara för att vi är snyggare. Men vi kan tro det.

Även vikten kan kännas som ett problem när det gäller lusten. 17 procent av kvinnorna och 10 procent av männen har kryssat i ”Jag är för överviktig” som främsta anledning till att de inte vill ha sex.

Trötthet är även det en vanlig orsak till ett sex-nej. Vi har mycket att göra på jobbet och när dagen är slut orkar vi inte umgås intimt med varandra.

– Det talas mycket om sexmissbruk och sexuell bulimi. Men jag tycker att ett större problem är sexuell anorexi.

Men undersökningen ger även en positiv bild av svenskarnas sexliv. Att de flesta som svarat på undersökningen är mellan 26 och 35 år ger flera intressanta infallsvinklar. Erik Centerwall:

– Det är positivt att den generationen har en mer bejakande attityd till sex. De har lärt sig att sex har ett egenvärde.

Varannan svensk har provat sexleksaker

— Reta upp kåtheten

Känner du dig oattraktiv? Har du drabbats av sexuell anorexi? Experten ger dig råd.