”Sluta hacka på mammor som vill vara hemma”

Tvåbarnspappan Patrik skrev till jämställdhetsministern

RELATIONER

Barnledighet förstör kvinnors karriärer trumpetade den danska jämställdhetsministern. Och svenska Margareta Winberg hakade på.

Det gjorde tvåbarnspappan Patrik Douhan arg. Kvinna publicerar i dag hans öppna brev till ministern.

Foto: Sara Ringström
Patrik Douhan ”struntade” i karriären och var hemma med sina barn, Matilda,10, och Oscar, 7.

Patrik Douhan, 36, är upprörd över att samhället i dag ser ner på alla de mammor som är lediga när deras barn är små.

– I och med debatten om pappaledighet nedvärderas alla de som är mammalediga och gör ett förbannat bra jobb, säger han.

Själv har han varit hemma med sina egna två barn, Matilda, 10, och Oscar, 7, så mycket lagen och barnens mamma tillät. I dag jobbar hans fru Lotta 30-timmarsvecka för att vara hemma med barnen. Själv har han av sitt företag Alfalaval fått en bärbar dator för att kunna jobba över hemifrån om det behövs, så att barnen kan hämtas i tid på dagis.

– Det blir ofta så att man sitter hemma och gnäller, i stället för att gnälla till de som borde höra, säger han.

– Men den här gången ville jag säga ifrån.

Utdrag ur Patrik Douhans brev till Margareta Winberg:

’Lotte Bundsgaard tycker det är helt galet att många kvinnor tar ut så mycket barnledighet. Det är en förlust både för kvinnorna och samhället. I slutändan så förstörs kvinnans karriär möjligheter’. Sådana uttalanden är ett slag i ansiktet på alla de mammor som inget hellre vill än att spendera så mycket tid som möjligt med sina barn under deras första så viktiga levnadsår.

Det blir fult att vara mamma och ’välja bort’ karriären för

barnen. Barnen är inte viktigast i livet, det är karriär man ska göra, för det är jämställt. När man ligger där på sin dödsbädd ska man kunna tänka tillbaka på att man minsann inte prioriterade fel när man haft en sådan fin karriär.

Att man förmodligen inte har sitt barn vid sin sida när det är dags att lämna in, det beror ju bara på att barnet nu gör karriär och några barnbarn hanns inte med.

Barnen, de ska helst lämpas över på någon form av kommunal barnomsorg. De ska vara på överfulla dagis, fritids och skolor tillsammans med en stressad, underbemannad och i vissa fall outbildad personal. Då kan mamma och pappa göra karriär och det är bra för Sverige.

Om mamma och pappa tjänar mycket pengar och gör karriär, då kan de köpa ett fint hus och en fin bil. Då får barnet åka fint till dagis klockan 07 på morgonen. Sedan blir det lilla barnet hämtad av en pigg och glad (nåja ?) mamma eller pappa i den fina bilen vid femtiden. Vidare hem till det fina huset! Men, nu är det lilla barnet lite trött och nu kan ’lillan’ sova i den fina sängen i det fina huset. Till nästa dag då det är dags igen, och sedan igen och igen. Mamma och pappa är glada (nåja ?) och samhället jublar! Hurra! Jämställt och se så mycket skattepengar vi får in! Där ser ni, det går utmärkt att kombinera barn med karriären. Det gäller ju bara att vara lite jämställd så ordnar det sig!

Det är bara ’lillan’ som inte vill gå till dagis. Hon har ont i magen och gråter. Men varför har hon egentligen diarré hela tiden? Och den där huvudvärken, kan det vara Damp?

Sluta med hetsjakten på mammor som vill vara hemma med sina barn. Det är helt okej att försöka få fler pappor att inse att de också kan! Och att de inte bara tjänar på det själva utan att barnen också mår bra av det, men sluta ’hacka’ på alla mammor som vill vara hemma. Premiera alla föräldrar som vill vara hemma med sina barn! Uppmana mammor och pappor att jobba

30 tim/vecka så att de kan vara hemma med sina barn mer.

Att vara hemma och ta hand om sitt barn ska vara jämställt med att vara på jobbet! Jag lovar att DET skulle vara en VINST för både samhället, kvinnorna, männen och framför allt BARNEN!

Christina Larsson

ARTIKELN HANDLAR OM