Vi möts - men vi kan inte prata med varandra

RELATIONER
Dan Panas, 32, är journalist på Aftonbladet.

Människor - vi förstår inte varandra. Invandrare och svenskar, folkvalda och väljare, grannar och

- grannar.

Och problemet ska givetvis lösas enligt den klassiska svenska modellen. En politiker ställer sig upp och säger att vi måste skapa mötesplatser så att vi kan reda ut allt och egentligen tycker vi faktiskt likadant allihop och är precis likadana.

Mötesplatser, alltså.

Och hur bra fungerar de?

För några tusen år sedan instiftades äktenskapet.

Sedan dess har åtskilliga män och kvinnor delat hem och familj med varandra. Alla mötesplatsers moder skulle man kunna säga om man var kristdemokrat.

Och vad är då resultatet av alla dessa miljarder frukostar, rostade bröd, jular, myskvällar och samlag? Tja, jämställdheten mellan könen har kommit en bit - mätt med de där pyttesmå strecken på linjalerna.

Sedan har vi förstås den nya tidens mötesplatser: internet och sms. I dag kan vi ju prata med i princip vem som helst på jorden med hjälp av några knapptryckningar.

Amazing!

Och vad gör vi av det? Vi sms:ar obegripliga kodord och skapar miljoner sajter om Britney Spears. Fantastiskt! Ett stort steg för mänskligheten, för att citera den förste mannen som pratade live i tv från rymden - bara för att USA ville skicka en jättestor kommunicerande penis vid namn Apollo till månen.

I en prestigefull och prylgalen värld går de tekniska och strukturella förutsättningarna för samtal alltid före. Själva konversationen släpar ett par tusen år efter. Vilka är våra första ord när vi får radiokontakt med en marsmänniska?

- Läget?

Lösningen på problemet? Vad sägs om att verkligen mötas?

Valet av plats löser sig nog.