Musselolja lindrar astman

RELATIONER

En musselolja från Nya Zeeland har visat sig ha mycket god effekt på astma.

– Jag är överraskad, säger docent Olle Haglund. Studien är stark. Kosttillskottet kan vara ett enkelt sätt att minska och kanske helt eliminera behovet av astmamediciner i framtiden.

Foto: Kalle Assbring
Nu behöver Johan Boström inte längre lida av dammet och kylan på sin arbetsplats.

Studien, som nyligen presenterades i den medicinska tidskriften Allergie et Immunulogie, gjordes på 60 patienter med astma.

30 patienter fick två kapslar musselolja (Lyprinol) per dag. 30 patienter fick placebo.

Studien pågick i två månader, men redan efter halva tiden sågs tydliga effekter i ”musselgruppen”.

Färre nattliga astmaattacker.

Behovet av akutmediciner minskade med 50 procent.

Väteperoxiden (H2O2) i utandningsluften minskade med 65 procent.

PEF (Peak Expiratory Flow) ökade tydligt.

I placebogruppen noterades inga som helst förändringar.

Verkar även mot hjärtproblem

Hälsas näringsexpert, Magnus Nylander, som tagit del av studien är imponerad över effekten.

– Det är bra att det kommer fram naturmedel mot inflammatoriska sjukdomar, som astma, som inte ger några biverkningar. Extraktet förebygger sannolikt även hjärt- kärlsjukdomar, säger Magnus Nylander.

Oljan från den grönläppade musslan, som lever i fjordar vid Nya Zeelands kust, har använts i århundraden av maorierna, landets ursprungsinvånare, mot folksjukdomarna reumatism och artros.

Men inte förrän på 1970-talet började forskarna på allvar studera musseloljans effekter i olika kliniska studier. Senare tids forskning, bland annat i Skottland, har bekräftat oljans positiva effekter på just ledbesvär.

Innehåller antioxidanter

Extraktet tillverkas genom en metod som går ut på att bevara alla naturliga ämnen.

Musseloljan innehåller en blandning av fleromättade fettsyror, som ETA, EPA, DHA och oljesyra samt en blandning av viktiga antioxidanter som E-vitamin.

– Om den senaste studien upprepas och bekräftas kan detta medel, ett vanligt kosttillskott som säljs i hälsokostaffärer, vara ett sätt att minska behovet av dyrbara astmamediciner i framtiden, säger docent Olle Haglund. Och tillägger:

– I enkla fall kan musseloljan betyda att man helt kan ta bort all annan astmamedicinering. Och därmed slippa risken för biverkningar.

”Astman har blivit betydligt bättre”

Elektrikern Johan Boström, 33, har haft astma och allergi hela livet. I dag kan han se ljuset i tunneln. Tack vare en liten mussla.

Johan rullar ut en lång elkabel i Dagab-huset i Huvudsta i Stockholm. Kylan och dammet besvärar honom inte. Inte mer än andra.

Johans livslånga astmatiska problem riktar sig mot björkpollen, mot hundar, kattor, hästar, ja, nästan alla vanliga pälsdjur.

– Min uppväxttid var tuff, säger Johan. Jag tordes aldrig följa med pappa på Solvalla, kunde inte ens klappa en hund utan att drabbas av andnöd. Halsen och ögonen, alla kroppens körtlar som producerar vätska, svullnade igen.

Johan minns anfallen med fasa.

– Det blev akuten direkt, säger han. Annars kunde besvären sitta i upp till sex, sju timmar.

En dag i höstas förändrades bilden totalt. Johans pappa, Lars, berättade att han hittade ett nytt medel mot sina värkande leder.

”Du borde också prova det här preparatet”, sa Lars, ”det har säkert en god effekt även på din allergi”.

Sagt och gjort. Johan åkte hem med tre kartonger under armen.

– Jag blev fort mycket bättre, säger Johan. Inte så att jag springar och kramar alla pälsdjur, den risken vill jag inte utsätta kroppen för, men jag slipper andnöd när jag joggar i fuktigt väder, ögonen rinner inte längre. Astman har blivit betydligt bättre, jag har en högre toleransnivå i dag.

Johan noterar även andra positiva effekter. Som diskjockey på fotbollsspelaren Anders Limpars restaurang, LimpBar, led han tidigare av den rökiga miljön. Inte nu längre. Inte på samma sätt.

– En överraskande effekt är att problemen med mina knarriga leder klingat av, det märks framför allt när jag klättrar på stegar på jobbet, säger Johan Boström. Nej, farsans tips var inte så dumt!

Tomas Sjöman