Ta åt dig av allt som får dig att känna dig värdelös

RELATIONER
Jonas Leksell, 31, är programledare för Myror i Brallan.

Jag vaknade av att min hund fes mej i ansiktet. Jag vred mej inte bort eller höll för näsan, utan bara öppnade ögonen och låg och fick vad jag förtjänade.

Exakt vad jag hade gjort eller inte gjort för att förtjäna hundfjärt rakt upp i näsan vet jag inte men nåt hade väl gått bra för mej och det här var priset jag fick betala. För är det nåt jag är övertygad om så är det att allt har sitt pris.

Det är egentligen enkel biologi. Anta att du till frukosten hör en favoritlåt (Aerodynamic, Daft Punk) på radion. Då blir du glad. Om du sen ser att din hatgranne (surgubbjäveln Wallin) har haft inbrott i bilen blir du ännu lite gladare. Om du sen på kvällen går på bio och ser en bra film (Traffic), ja då har du gått och blivit superglad. Och så kan det ju inte hålla på? Dels för att din omgivning skulle tycka att du var ytlig och ointelligent, eftersom sura människor betraktas som smartare än flinande, men även för att glädjeruset till slut blir ett normaltillstånd och då behövs det bara en dålig låt (Burnin, Cue) på morgonen för att din dag ska gå åt skogen och du kan gå in på jobbet och framstå som hyggligt bright igen.

Men det jobbiga är att det inte är nog med det. Låt oss säga att du efter din superglada dag var uppe på 10 på din glädjegraf så fick Cue bara ner dej

till 7.

För dej är det ett stort steg eftersom att du har börjat tro att det är normalt att ligga på 10. Men biologin glömmer aldrig och vill ha ner dej på 0 för att du ska vara vid sunda vätskor. Så du har ännu ett jättedyk att vänta dej.

Det låter kanske lite krångligt. Förenklat är mitt råd: Vänj dej inte vid att vara alltför glad utan ta åt dej av allt som får dej att känna dej värdelös – du kommer annars att straffas av nåt hundra gånger värre än en fadd hundfjärt.