– Jag vill bryta tabut om sex bland äldre

Merete Mazzarella skriver om att åldras i sin nya bok ”Då svänger sig sommaren kring sin axel”

Foto: Peter Jansson
Författaren Merete Mazzarella 56, är aktuell med sin nya bok om att åldras. Själv känner hon sig både ung, nyförälskad och gammal som en farmor.
RELATIONER

När blir man gammal?

Den frågan försöker Merete Mazzarella 56, svara på i sin senaste bok. Själv är hon ambivalent.

– I ena stunden känner jag mig ung och nyförälskad, i andra gammal.

Förälskelsen beror på maken och särbon Lars, som hon gifte sig med för två år sedan. Han bor i Uppsala, hon i Helsingfors. Gammal, eftersom hon är farmor till två barnbarn. Ordet farmor tyder på en äldre person och framkallar känslan av att vara gammal, tycker hon.

– Det är lite typiskt för livet i dag. Livsloppet är inte så förutsägbart. Man kan göra saker som att studera eller gifta sig närsomhelst.

När Merete Mazzarellas nya bok ”Då svänger sig sommaren kring sin axel” kom ut i Finland i höstas fick hon reaktioner från yngre läsare. De hade börjat titta på gamla människor på ett annat sätt efter att ha läst den, mera börjat uppfatta dem som individer än som en grå massa. Det gjorde Merete Mazzarella glad och är en av anledningarna till att hon skrev boken.

– I samhället finns ett åldersdiskriminerande och förakt, en nedlåtenhet mot gamla. Jag vill visa att de kan vara lika olika varandra som unga människor.
Många kvinnor har en fantasi om att bli en excentrisk gammal dam som gör som hon vill

En annan anledning är att det råder en tystnad om hur det är att åldras, och vad det innebär med demens, sjukdom, långvård och trötthet. Förluster. Viktiga men svåra saker som kanske blir mindre skrämmande om man vågar prata om dem. Eller skriva. Merete Mazzarella väjer inte för det känsliga och svåra. En av utgångspunkterna för boken var att ta upp det mest tabubelagda: äldre människors sexualitet.

– Det är en knepig sak. Efter att ha skrivit boken om äktenskapet och otroheten var det flera äldre kvinnor som hörde av sig och sa att det mest pinsamma och förbjudna var inte otrohet utan äldre människors erotik, säger hon.

Att åldras kan betyda att man mister sin sexuella attraktionskraft. Merete Mazzarella har i skönlitteraturen insett att fasanssymbolen för män är prostatacancer och därmed risken att mista potensen. Att fysiska prestationer har större betydelse för män, som har svårare att hantera när orken tryter. För kvinnor betyder klimakteriet att den sexuella identiteten är hotad. Hon kan inte längre få barn. Men det kan också betyda en ny frihet när männen inte längre tittar efter henne på gatan.

– Många medelålders kvinnor har en fantasi om att bli en excentrisk gammal dam som säger och gör precis vad hon vill. Ett slags uppror.

Som det anstår en litteraturvetare är Merete Mazzarellas bok full av citat och stycken om ålderdomen ur böcker av olika författare som Kerstin Ekman, Hjalmar Bergman, Doris Lessing och Shakespeare. Eller Tove Janssons ”Sommarboken” (som Merete tycker alla människor, i alla åldrar, borde läsa). Boken innehåller även episoder ur hennes eget liv. Men den ska inte ses som en handbok i konsten att bli gammal.

– Jag tror på skönlitteraturens möjligheter. Att läsa och känna igen sig och ha roll-förebilder. Men jag är tveksam till om man behöver råd.

Själv läser hon ständigt böcker, tre till fyra samtidigt. Allra helst på sommaren när hon är ledig. En årstid som Merete Mazzarella låter symbolisera ålderdomen i titeln på sin nya bok. När den svänger sig kring sin axel och börjar gå mot sitt slut.

Precis som att bli gammal.

Katarina Lagerwall