Veckans boktips

RELATIONER

Rumsren

av David Eddie

Wahlström & Widstrand

ca 305 kr

Ju längre in i den här boken jag kommer desto mer tycker jag om den. Och efter sista kapitlet är jag helt såld. Författaren är en hängiven ungkarl vars tillvaro förändras i grunden när han blir störtförälskad, gifter sig och får barn. Eftersom hon tjänar mest pengar stannar han hemma och tar hand om sonen. Roligt och drastiskt skildrar han deras liv tillsammans, om blöjor, snor och sömnlösa nätter men också om den överväldigande kärlek som drabbar honom.

Regnroman

av Karen Duve

Bonniers

ca 147 kr

I en nedgången villa ute på östtyska landsbygden kämpar Martina och Leon en fåfäng kamp mot naturen. Det har regnat oavbrutet i veckor. Allting är blött och kladdigt. Gräsmattan i trädgården är upplöst av vatten, den intilliggande myren börjar svämma över och närma sig med sina blötdjur. Samtidigt jagas Leon av revolvermän för sina ouppklarade affärer. En sanslös, underhållande roman om tillvarons absurditeter, berättad i ett andlöst tempo.

Bonjour tristesse

av Françoise Sagan

Delfin

ca 49 kr

Det finns en risk med att läsa om gamla favoritromaner – man kan bli besviken. Så icke med Bonjour tristesse. Den skrevs 1954 av en 19-årig fransyska och blev en litterär sensation. Kritikerna var bländade och använde ord som briljant och mästerlig. Berättelsen skildrar en sjuttonårig flicka som tillsammans med sin far lever det ljuva livet på Rivieran. Men en dag anländer en kvinnlig gäst från Paris och molnen börjar hopa sig på himlen ?

Död i Garnethill

av Denise Mina Minotaur

ca 317 kr

Maureen O’Donnell kämpar för att hålla ihop sitt liv – hon har varit utsatt för incest och behandlats på mentalsjukhus, modern är alkoholist och brodern knarklangare. Som om inte det vore nog hittar hon sin gifte älskare med halsen avskuren. Det är upptakten till en oerhört spännande kriminalroman, skriven med raseri och svart humor och belönad med John Creasey Award, de brittiska deckarförfattarnas prestigefyllda pris till bästa debutant i genren.

Den nakne kocken

av Jamie Oliver

Bonniers

ca 362 kr

Han har beskrivits som en kaxig 24-åring med Liam Gallaghers självförtroende men med betydligt större ödmjukhet – så pass att han bestämt sig för att sluta med sin tv-serie av rädsla för att folk ska börja tröttna på honom. Kvar finns i alla fall hans kokbok, som precis utkommit på svenska och den tröttnar man inte på i första taget. Hans filosofi går ut på att maten ska vara avskalad och ren och den ska gå snabbt och lätt att laga. Extra bonus: alla inspirerande, läckra bilder.

Ingalill Mosander