Kiruna kommun satsar pengar på ett privat BB

2 000 Kirunabor med i stödförening

RELATIONER

Blivande mödrar i Kiruna kan dra en lättnadens suck.

Stadens nedlagda BB kan öppna igen. Kommun och näringslivet skjuter till pengar så att det kan drivas vidare som privat förening.

Foto: LArs Forsstedt
Barnmorskan Ella Strandelin hade arbetat på Kiruna BB i nästan 40 år när det lades ned 1 februari. Här håller hon Tobias, ett av de sista barnen som föddes där.

Kommunfullmäktige i Kiruna har beslutat ge ekonomiskt stöd för att undvika nedläggning.

Beslutet innebär att förverkligandet av ett BB i föreningsregi har kommit ett steg närmare.

- 2 000 Kirunabor har gått med i BB-föreningen. De har en tro på framtiden. Tillsammans med dem är det vår uppgift som förtroendevalda att se till att vi kan behålla ett BB i Kiruna, sa Ann-Marie Mäki Larsson (v) till Norrbottens-Kuriren.

Andra i fullmäktige var av annan åsikt.

- Det är landstinget som ska ta ansvar för ett BB, inte kommunen, sade Kerstin Edfast (m) som röstade mot pengar till BB-föreningen.

Föreningens tanke är att Kirunas BB ska drivas vidare när landstingets verksamhet upphör. När verksamheten kan starta är inte klart än men man hoppas att det blir till hösten.

Till det nya BB kommer kommunen att bidra med lika mycket som näringslivet, 500 000 kronor eller högst 3 miljoner kronor under 2001. För att rädda verksamheten även nästa år ska ett eventuellt bidrag från kommunen under 2002 behandlas i kommande budgetberedning.

Katarina Lagerwall

ARTIKELN HANDLAR OM