Är du semisingel?

Förr var man gift eller ogift - i dag finns massor av mitt emellan att välja på

RELATIONER

Semisingel är ingen ny sportterm utan ett begrepp som har med relationer att göra. Är du singel, särbo eller mitt emellan?

Vi reder ut begreppen.

Foto: MÅRTEN SVEMARK, MICKE SÖRENSEN OCH AP

Det var mycket enklare förr. Antingen var man gift eller ogift. Slutdiskuterat.

I dag finns det aningen fler möjligheter. Du kan träffa en partner via internet, göra slut via sms-meddelande och vara ihop med en kille utan att bo med honom.

Faktum är att du även kan vara singel, fast du träffar någon lite då och då. 70-talets frigjordhet är på väg tillbaka och Aftonbladet Kvinna är din machete i relationsdjungeln:

Singel. Du är fri att träffa vem du vill (och inte vill). Ingen styr över dig och ditt liv, du kommer och går som en utekatt och faktum är att du ofta löper likt en dito av honkön. Vill du dra till Guatemala för att plugga industriell melonodling kan du göra det utan att ta hänsyn till någon annan.

Ha förhållande/vara ihop. Ni planerar helgerna ihop och tänker minst tre veckor framåt. Du kan tänka dig att presentera din partner för polarna och han har tagit ordet "flickvän" i sin mun då han pratar om dig.

Semisingel. Parförhållande lockar dig inte. Än. Samtidigt är du trött på att kajka runt och leta efter potentiella kramobjekt. Du har siktat in dig på en person du gillar och som du gärna träffar, men mer än så orkar du inte engagera dig för tillfället. Förr i tiden kallades ditt kramobjekt vulgärt nog för KK (KnullKompis), men så icke i dag.

Sambo. Du och din partner delar både tak och hyra. Du har vant dig vid att han lånar din brun-utan-sol och ni turas om att handla mat. I och med att ni delar boende har ni numera fått kunskaper om varandra som tidigare kanske förträngdes, typ trosor med flytningar, hur hans intorkade fil-och-flingor-rester ser ut på tallriken, etcetera.

Särbo. Ni går under termen "förhållande" och känns igen på att ni ofta bär omkring på en stor väska. Väskan rymmer tandborste, fräscha underkläder, linser, ombytesplagg, filofax, jobbprylar och andra nödvändigheter. Av någon anledning värnar ni om era respektive hem och vill ännu inte släppa in någon där på permanent basis.

FRÅGAN/Hur bor du?

Charlotta Gustafsson (sambo)