Varför är det noblare att jobba tidigt än sent?

RELATIONER
Krönikör: Monica Rolfner, 41, manusförfattare.

Öppet måndag-torsdag 9-16, fredag 9-13, lördag, söndag stängt. Vilken mardröm egentligen.

De flesta arbetande människor har ju inte en chans att hinna dit. Utom möjligen på lunchtimmen med tusen andra.

Vad skulle det nu kunna vara som har sådana öppettider? Försäkringskassan? Närpolisen? Husläkaren? Distriktssköterskan har öppet 8-12.

Fruktansvärt. För oss morgontrötta och nattjobbare finns nästan ingen förståelse alls. Ingen imponeras av att man vill sova till 13-14 och jobba på kvällar och nätter. Man är lite suspekt. Kanske till och med lat. Det tog min bekantskapskrets flera år att förstå att jag sov klockan 14 därför att jag gick och lade mig klockan 8 på morgonen. "Ligger du och sover än? Bra att jag ringde då så du vaknade!" var en vanlig kommentar. Jag blev tvungen att dra ur jacket.

Nej, jag hade inte varit ute och festat, jag hade jobbat! Vilket jag gjorde mellan 19 och 07 under några år.

Varför, kan man fråga sig, är det noblare att stiga upp klockan fyra på morgonen än att gå och lägga sig då?

Det har blivit bättre nu med flexibla arbetstider. Vissa kan till och med arbeta hemma.

På polisen bestämde vi själva när vi skulle arbeta våra 38 timmar i veckan. Periodplanering kallas det och är mycket bra. Borde införas överallt där det går.

Hela samhället är uppbyggt efter att alla arbetar vardagar 8-17 eller deltid. Hade alltid mycket bekymmer att fylla i blanketter eftersom de var förtryckta enligt det gängse. Nej, det är bra att det börjar ändra sig. Personligen är jag faktiskt rädd för att arbeta 8-17 och har alltid avskytt det, men de som tycker det är bra ska givetvis få fortsätta med det.

Allt jag begär är lite förståelse för min dygnsrytm också!