Fröken Sverige mobbades för att hon var för snygg

Malin Olsson blev utfryst och baktalad i skolan: ”Jag kände mig ensam och undrade vad det var för fel på mig”.

RELATIONER

Årets Fröken Sverige, Malin Olsson mobbades under hela högstadiet.

Hon blev utfryst, baktalad och kallades hora.

– Bakom det gamla uttrycket ”dumma blondiner” ligger att slags rättvisetänkande, det vill säga att är man snygg så kan man inte vara begåvad, det väcker avundsjuka, säger Lars Eric Uneståhl, psykolog och författare till Aftonbladets nätupplaga.

Foto: ANDREAS HILLERGREN
Malin Olsson var social, sa vad hon tyckte och gjorde bra ifrån sig i skolan. Det retade mobbarna, som fryste ut henne från gänget.

Att vara för vacker, för begåvad eller för framgångsrik är inte alltid en välsignelse. Roxana Sundström som deltog i Robinson 2000 fick erfara baksidan av succén och Årets fröken Sverige, Malin Olsson, blev utstött under hela högstadiet. När hon kom till skolan handlade klottret med de värsta köns- och skällsorden om henne.

– De sa ju aldrig varför men jag tror att det var för att jag ser bra ut. Det var psykisk mobbning där de flesta undvek mig och pratade skit, typ: hon tror ju att hon är någonting fast jag aldrig sagt det, säger Malin Olsson.

Lars Eric Uneståhl, psykolog, författare och föreläsare, känner till att mobbning eller utstötthet inte alltid handlar om fetma eller att man är vad andra kallar ful.

– Vi tror alltid att det finns en relation mellan yttre och inre skönhet, vi tror att om man ser bra ut så får man så mycket uppmärksamhet från andra så att man inte utvecklar den inre skönheten, säger han.

Inte enbart utseendet har betydelse för att någon blir utstött.

–Det handlade nog också om att jag var social och sa vad jag tycker och det gick bra för mig i skolan också. Eftersom folk inte kände mig eller tog sig tid att lära känna en så blev det mycket skitsnack, säger Malin Olsson.

Många av de övriga deltagarna i Fröken Sverige-tävlingen hade upplevt samma sak under skoltiden, berättar hon. Trots det ses snygg-mobbning ofta som ett lyxproblem.

– Folk tänker att det kan hon tycka men hon skulle bara veta hur det känns att vara fet och misslyckad, säger Lars Eric Uneståhl.

Avundsjuka, mobbning och utstötthet behöver inte handla om fysisk skönhet utan kan lika bero på ekonomisk och yrkesmässig framgång eller exceptionell begåvning inom något område.

Men inom forskningen finns indikatorer på att det inte är en klar fördel att ha det för lätt:

– Det kan bli svårt att tackla livet om man inte möter några motgångar. Däremot människor som råkar ut för stora påfrestningar verkar få en riktigt hög livskvalitet. Om man ser väldigt bra ut så kan man nästan se det som ett handikapp, säger Lars Eric Uneståhl.

I framgångslandet, USA, finns också forskning i ämnet:

– Vi ett stort antal intervjuer med framgångsrika människor önskade många att de inte varit så framgångsrika, främst på grund av ensamhet, säger han.

Malin Olsson kände av den ensamheten under hela högstadiet. Folk gick undan, det tisslades och tasslades. Till slut gick hon till skolkuratorn och berättade hur jobbigt det kändes att inte bli accepterad. I dag har hon ingen kontakt med de som skvallrade. Kuratorn sade: att det förstår du väl Malin att det beror på att du är snygg.

Trots att hon känner sig stark i dag sitter spåren efter högstadietiden i.

– Jag minns hur det känns att vara illa omtyckt, att inte lyckas bli en i tjejgänget. Jag kände mig alltid ensam och undrade vad det var för fel på mig, säger hon.

Malin Olsson tror att hennes motgångar gjort henne starkare inför motgångar.

Vad vill du säga till de som särbehandlas för hur de ser ut?

– Även om det är svårt måste man försöka att inte bry sig om vad andra säger. Man får försöka ignorera det och stå för vad man gör och är - huvudsaken är att man är nöjd med sig själv, säger Malin Olsson.

Annika Sohlander