Getvägen till ett bra föräldraskap

RELATIONER

Han är hemma med barn och sköter hemmet, hon drar in pengarna.

Den amerikanske författaren David Eddie och hans fru har vänt på rollerna.

I boken ”Rumsren” skriver han om sitt liv som hemmapappa.

Tappade glassar och bökiga bläckfiskar är bra träningsredskap när du förbereder dig för barn.

Eftersom frun var den som hade bästa karriären och tjänade mer pengar så bestämde de sig för att David skulle vara hemma med sonen Nicholas från att han var fem månader - de var inte beredda att lämna honom på dagis.

David Eddie beskriver det som "det bästa jobb man kan ha". Han ser hustrun som kunden som ska vara nöjd med produkten, medan sonen är chefen som delar ut nya uppdrag varje dag. Han berättar hur nära han kommit sin pojke och om allt roligt de gör, men samtidigt om den ständiga tröttheten, diskandet, städandet och försöken att ta sig tid för att skriva böcker.

I boken, som givits ut av Wahlström & Widstrand, ger han också några goda råd för att förbereda sig inför föräldraskapet:

1. Getshopping. Ta med en get till affären. Planerar du att skaffa fler än ett barn, ta med mer än en get. Gör dina veckoinköp utan att förlora djuren utom synhåll. Betala allt som de äter upp eller förstör.

2. Operation tvångströja. Att klä på ett litet barn är svårt. Köp en åttaarmad bläckfisk och en nätkasse. Försök få ner bläckfisken i kassen - inga armar får sticka ut.

3. Tidstortyren. Gör dig klar att gå ut. Vänta utanför toaletten en halvtimme. Gå ut. Gå in igen. Gå ut. Stäng dörren, gå ut på gatan. Gå tillbaka till dörren. Fortsätt att gå mycket långsamt och stanna för att inspektera fimpar, skräp, döda insekter med mera.

4. Prylarnas oändliga oviktighet. Köp en rymlig bil. Lägg en glass i handskfacket. Stoppa ett mynt i bandspelaren. Smula söner att paket kakor i baksätet. Dra med en kratta utmed båda sidor av bilen.

5. Sova säck. Ta en våt femkilossäck på kvällen. Gå runt med den ett par timmar. Lägg ifrån dig den och sov. Ställ väckarklockan på 24, gå upp då. Gå runt med säcken en timme. Lägg dig och ställ väckarklockan på 03. Gå upp och sjung en timme för säcken. Lägg dig och....osv.

Cecilia Gustavsson