Utseendefixeringen är inte Graafs fel utan tidningarnas

RELATIONER
Krönikör: Belinda Olsson, 26, är journalist och chefredaktör för boken Sourze.

Aftonbladet är antingen dåligt på nyhetsvärdering eller så anser man verkligen att Fröken Sverige-tävlingen är värd tre sidor (!) i tidningen i söndags. Expressen är inte sämre; Micael Bindefeld hade bjudit in Anita Ekberg till galan - är hon senildement? - som fick en helsida i Expressen av snobbjournalisten Cecilia Hagen. Känn på det här citatet:

Ekberg: "Varför skulle man inte kunna det (tävla i skönhet), man tävlar ju i allt annat. Men nu vill jag inte svara på fler frågor, var är min fläkt?" En av Micaels hjälpredor kommer ilande med fjädern men får bannor för att hon dröjt. "Feminism, det är nonsens as far as I"m concerned".

Till alla er som fnyser åt oss som protesterar mot den sjuka utseendefixeringen i det här landet. Ni borde läsa intervjun med Hannah Graaf i senaste numret av tidningen Silikon. Utan att framställa sig som offret som bara "råkade vika ut sig" får vi ta del av hennes berättelse, om en osäker tjej från Kungsängen som 16 år gammal blir kär i en äldre kille som upplyser henne om att hon "var ful och hade platta pattar". Endast 17 år gammal går hon till plastikkirurgen och sa: "Jag vill ha stora bröst, gör dem jättestora". Den fula ankungen blir en utvikssvan. Hannah Graaf säger att hon ångrar utviken: "De vuxna som övertalade mig skulle ju inte velat att deras döttrar vek ut sig. På så sätt känner jag mig utnyttjad." En gång kom en tjej som hade Graaf som förebild fram till henne på gatan och sa att hon opererat brösten för att se ut som systrarna Graaf. Operationen blev misslyckad och hon hade mått jättedåligt.

Jag och många med mig har varit del av att fokusera på Graaf som problemet när det i slutändan handlar om att sätta blåslampan på det genomkommersiella mediaklimatet, pengakåta chefredaktörer och omdömeslösa fotografer.