Polisen: Fulla kvinnor får skylla sig själva

Därför avfärdas berusade offer för kvinnomisshandel

1 av 2 | Foto: ANDRÉ DE LOISTED
Magnus Lundberg, sociolog på Lunds universitet, konstaterar att de flesta poliser inte anmäler våld mot kvinnor. En orsak som anges är att kvinnorna själv inte vill. Men polisen är ändå skyldig att anmäla dessa brott.
RELATIONER

Majoriteten av de fall av kvinnomisshandel som polisen åker ut på leder inte till anmälan.

Det konstaterar sociologen Magnus Lundberg, Lunds universitet, i en ny avhandling.

Trots att kvinnovåld debatterats mycket de senaste åren, och många poliser har fått utbildning, så finns stora brister i hur de här brotten hanteras. Det visade sig när Magnus Lundberg intervjuade tio poliser i Skåne och själv var med ute i många hem där kvinnor blivit slagna.

Sedan 1982 går kvinnomisshandel under allmänt åtal. Det betyder att polisen är skyldig att anmäla dessa brott, även om kvinnan själv inte vill. Men så fungerar det ofta inte i praktiken.

– Jag blev själv förvånad över att polisen aldrig anmälde de flesta av brotten, men sedan tog jag reda på orsakerna, säger Magnus Lundberg.

Främsta skälet är att kvinnan själv inte vill anmäla.

– En del säger ”Ta bort honom härifrån, men grip honom inte”. Polisen förstår inte dessa reaktioner, hur det går ihop att hon stannar kvar i förhållandet och inte vill anmäla. Man har en bild av att ett brottsoffer ska vara tacksamt när polisen kommer. De resonerar som att ”Hon är vuxen, vill hon inte ha en anmälan så vill hon inte”.

Det finns också andra orsaker till att polisen struntar i anmälan:

De har en bild av att kvinnomisshandel ändå sällan leder till straff. De tycker att lagstiftningen är dålig. De har för lite folk för att ägna tillräcklig tid på plats. De vet inte riktigt vad kvinnomisshandel innebär, utan ser det mer som ett socialt problem än som ett rättsligt. Eller att både mannen och kvinnan är fulla.

– Polisen har lättare att avfärda en berusad kvinna. Dels på moraliska grunder – att ”hon får skylla sig själv för att hon krökade med mannen”. Dels för att det rent praktiskt är svårare att förhöra henne.

Vad är då lösningen för att få poliserna att följa lagen och anmäla våld mot kvinnor? Jo, ännu mer utbildning, enligt Magnus Lundberg:

– Poliserna måste få kunskap om orsakerna till att en del kvinnor stannar hos mannen. Hur de påverkas av förhållandet, att det ligger mycket känslor bakom, och att misshandeln bara är en del av relationen. Med sådan kunskap kan de förhöra henne på ett bättre sätt och vara mer intresserade. Det kan i sin tur göra henne mer villig att medverka vid rättegången.

För trots allt har Magnus Lundberg bilden av att poliserna verkligen vill lära sig mer om de här brotten, att de ser allvarligt på dem och tycker att gärningsmännen ska straffas.

FAKTA/Så många misshandlas

Cecilia Gustavsson

ARTIKELN HANDLAR OM