– Mina kompisar bara skapar på huvudet åt mig

Slarvern och pedanten bekänner

1 av 3 | Foto: Börje Thuresson
Veronica Strömgren, 26, Stockholm, kartritare på SAS, singel.
RELATIONER

Annika vill ha ordning och reda medan Molle låter dammråttor och döda kaktusar samsas på golvet. Läs om hur städvanorna påverkar deras liv.

– Jag gillar symmetri

Veronica Strömgrens strumpor och underkläder ligger fint ordnade efter kulörer i byrålådan. I bokhyllan står böckerna i bokstavsordning och hennes möblemang går helt i vitt. I badrumsskåpet är parfymerna ordnade i bokstavsordning – utom en. Den var för lång och får stå och skämmas på hyllan under.

– Mina kompisar bara skakar på huvudet åt mig. Nu sist när jag hade fest så låg alla cd skivorna utspridda på golvet och de retade mig för att jag skulle behöva sitta uppe hela natten för att få dem i bokstavsordning igen, säger Veronica Strömgren.

– Jag gillar symmetri. När saker och ting ligger i ordning. Det är extrema undantagsfall då det inte ser ut så här hemma. Jag städar kanske en eller två gånger i veckan, mer behövs det inte för det blir ju aldrig stökigt. Jag plockar undan direkt om något inte ligger där det ska.

– När kompisar kommer hem till mig vill de alltid kolla i min byrålåda. De tycker att det är helt sjukt att jag håller på att vika mina underkläder och strumpor som jag gör, säger hon och skrattar.

– Jag tror att det är en reaktion hemifrån. Mina föräldrar har alltid varit lite slarviga och jag tänkte tidigt att så där vill jag inte bli.

– När jag träffar en kille får han ta att jag är som jag är. Jag kommer förmodligen att gå och plocka efter honom hela tiden så att det ser ut som jag vill ha det .

– Jag bryr mig inte

 Johan Holmgren blev utröstad från dokusåpan, Baren, för att han var så slarvig. Just nu bor han inneboende hos en bekant. I rummet ligger ett fyrtiotal klädesplagg huller om buller. Dammråttor och döda kaktusar samsas på golvet. Badlakan hänger över speglarna.

– Det ser ut som en blandning mellan en soptipp och djungel, säger han när han beskriver sitt rum. Jag trivs inte när det är för mycket i ordning. Om det inte vore för att jag har astma så skulle jag aldrig städa överhuvudtaget.

–Jag har alltid varit slarvig. Min pappa var likadan. Hemma låg det styrketräningsredskap och grejor till båten i vardagsrummet. Pappa var värsta bohemen. Det är väl det sociala arvet som gjort att jag är som jag är.

–Jag har blivit utestängd från tvättstugan för att jag gick dit i kalsongerna. Det gillade inte de andra hyresgästerna så min hyresvärd konfiskerade tvättstugenyckeln. Det är lite jobbigt, för nu får jag åka in till stan och lämna in tvätten på kemtvätt eller tvätta hos kompisar.

– Om jag får ett eget hem kommer det att vara lika illa där. Jag får väl fundera på städhjälp då. Fast jag tror inte det ändå. Jag trivs med oordningen. Annars vågar man ju inte röra sig.

–Jag bryr mig inte att jag har det så rörigt. Jag brukar inte bjuda hem någon. Jag går ut på restaurang om jag vill träffa någon. Tjejer blir så konstiga när de måste städa. Det är svenskens dilemma att man bryr sig så mycket om städning. Allt annat väsentligt kommer i skymundan. Det finns väl viktigare saker att bry sig om här på jorden än att städa.

Har du städnoja?

Testa dig själv! Är du en slarver eller en pedant?