Forskare: Män över 40 luktar illa

Ämne i kroppen ger män en flottig och gräslik doft

RELATIONER

TOKYO

Årets stora säljsuccé i Japan, preparatet som tar bort "den gamle mannens odör". Den kände parasit- och hygienexperten Koichi Fujita går till storms mot japanernas hygiendille i en ny bok.

Foto: Reuters
Skönhetsindustrin hoppas kunna slå mynt av japanernas skräck för att lukta illa. Nya målgruppen är män över 40 år. Ämnet Nonealfår dem att lukta illa, enligt en kemist.

Det som fått honom att gå i taket är upptäckten av "noneal", ett ämne i kroppen som påstås vålla "flottig och gräslik" lukt hos alla över 40. De nya rönen har tänt eld i baken på massor av pr-nissar och fått miljontals av medelålders män att känna sig nästan som stinkbomber.

Naturligtvis var det experter i skönhetsbranschen som kom hemligheten på spåren. Hr Shoji Nakamura, kemist på Shiseido, Japans största kosmetikaföretag och själv i den berörda åldersgruppen, prisas för "revolutionärt nyskapande". Plötsligt vimlar det av olika sorters nya deodoranter, spray, specialshampoo, krämer och piller som alla lovar att ta bort olika kroppslukter.

Det finns kalsonger och underkläder av fibrer som förhindrar att svetten bryts ned till sina naturliga kemiska beståndsdelar och det finns till och med piller som tar bort all lukt från ditt bajs.

Som led i marknadsföringen har ett företag som tillverkar svettfria kalsonger gjort en undersökning som visar att 90 procent av de utfrågade kvinnorna vill att männen gör något åt sin lukt. Och i tv-reklam visas hur unga flickor fnissar och håller för näsan när medelålders män passerar förbi i tunnelbanevagnen.

Det är mobbning av en hel generation men det skapar nya jobb: medelålders och äldre män är en helt ny målgrupp och förhoppningen är att män, gamla som unga, i framtiden ska köpa lika mycket kosmetika som kvinnor.

De flesta sociologer tycks positiva: japanska män vill bli populära och om de anstränger sig för att förbättra sin image så är det bra.

Men professor Fujita talar om hjärntvätt.

- Vårt land har drabbats av ett renlighetssyndrom som är så extremt att till och med skolbarn använder deodoranter för att inte bli retade eller mobbade.

Missbruket av antibiotika är väl känt och bakteriedödande medel har helt förändrat den flora av mikroorganisamer som i alla tider bidragit till att utveckla kroppens motståndskraft.

Han ryser när han kommer in på ämnet toaletter där luften är en soppa av bakteriedödande spray, deodoranter och desinficerande medel.

- Följden är att vi upplever epidemier av allergier som var okända för bara tio år sen, säger han. Hygienen har gått för långt och gör oss nu extremt mottagliga för magsjukdomar och nya okända åkommor. Vår kroppsodör är helt naturlig och vanlig hygien med dagliga bad räcker gott och väl "

Utvecklingen går förmodligen inte att hejda. Det senaste är läkare som erbjuder kirurgiska ingrepp som löser problemen en gång för alla. För 20 000 kronor opereras körtlarna i armhålorna bort.

Hjälp!!!

Bo Gunnarsson