Svensk doftexpert: Ja, männen luktar sämre

RELATIONER

Att män luktar illa kommer inte som en överraskning för experten på dofter, Bill Hansson. Men det beror inte på ämnet ”noneal”.

- Det har jag aldrig hört talas om, säger han.

Bill Hansson är receptorexpert vid Lunds universitet och forskar i feromoner, som är vårt doftspråk. Till kosmetikaföretagets upptäckt av det illaluktande ämnet noneal är han skeptisk.

- Jag kan inte kommentera om det är sant eller falskt. Är det en vetenskaplig rapport kan man väl lita på att det stämmer men jag måste läsa den först innan jag kan säga något.

- Är det bara något som skönhetsbranschen har kommit på tror jag inte på det.

Men doft har betydelse för människan - och att män luktar illa är faktiskt sant. Det har Bill Hansson konstaterat på sina kurser i sinnesbiologi. Där får studenter göra luktexperiment. Genom att lukta på en kompress som någon burit i armhålan och bedöma den på en "angenämhetsskala" ska studenterna avgöra om kompressen burits av man eller kvinna. Mellan 75 och 80 procent av de kompresser som studenterna tyckte luktade sämst kom från män.

- Det beror på att män har mer doftproduktion än kvinnor. Inte att de är sämre på att sköta sin hygien.

Och doft ska inte blandas ihop med svett. Det är bara en vätska utan någon lukt alls. Doftämnen, feromoner, är det som avgör hur vi luktar i kombination med bland annat svett.

Katarina Lagerwall