Vi är de tyngsta tyckarna

De är Sveriges fem främsta opinionsbildare, enligt tidskriften DSM:s årliga lista. Vad tycker de egentligen om att jämt tycka? Kvinna har pratat med dem som har åsikter som räknas.

RELATIONER
Göran Persson, statsminister.

Vilken är den hetaste frågan just nu, Göran Persson?

– Växthuseffekten och den globala uppvärmningen. Den berör alla och påverkar vår vardag samtidigt som den i grunden handlar om hur vi i den rika världen lever. Den rymmer hela det globala spänningsfältet mellan nord och syd, mellan fattig och rik, och har dessutom ett inte obetydligt ödesperspektiv för delar av vår jord.

Vilken är den mest bortglömda frågan?

– Global rättvisa och fattigdomsproblemen. Det finns enorma problem som knappast alls uppmärksammas vare sig i media eller i den politiska debatten.

Vilken åsikt är mest politiskt korrekt?

– Att det går lika bra med selleri.

Vilken åsikt är mest politiskt inkorrekt?

– Att kalla den offentliga sektorn för ofantliga sektorn, att hävda att socialförsäkringarna leder till välfärdsnarkomani och att påstå att det behövs ökade klyftor för att öka tillväxten. Inte ens högerkrafterna säger detta längre även om deras politik fortfarande bygger på den analysen.

Var är viktigast att tycka?

– Aftonbladet Kvinna och DN debatt.

Tröttnar du aldrig på att tycka?

Nej. Det kan hända att det ibland känns så, men i grunden är det ett privilegium att bli tillfrågad om sina åsikter och jag är glad så länge jag blir det.