”Mamma har sett alla mina föreställningar”

RELATIONER
Gissade du rätt? Per är dragshowartist, Karin är servitris, Jorge är aerobicsinstruktör, Sandra är eldslukerska och Haide är ordningsvakt.

– För ett par år sedan tog jag ett jobb på en restaurang som innebar att alla som serverade skulle vara klädda i drag. Jag hade testat att klä ut mig tidigare på fester, men det var först då jag fick arbeta i utstyrseln. Sedan har det rullat på.

I dag jobbar jag med ett discohappening-projekt i showform i en grupp som heter Cunigunda. Vi är ingen traditionell dragshow-grupp à la After Dark, eftersom vi inte imiterar. Däremot spökar vi ut oss så hysteriskt det går med nitar, lack, läder, sittunderlägg, tuppkammar och allt vi kan hitta på. Min mamma älskar det jag håller på med, hon har sett varenda föreställning.

Privat går jag aldrig klädd i kvinnokläder, tvärtom så ser jag ganska vanlig ut. Det kan vara skönt att få lite kontrast mot hur jag ser ut på scen.

Namn: Per Öhagen.

Ålder: 25 år.

Yrke: Dragshowartist. Dessutom en del restaurang- och sångjobb.

Civilstånd: Singel.

”Jag tappade schnitzeln i damens handväska”

– Serviceyrket har alltid lockat mig, säger Karin. Jag gillar att arbeta med människor och tycker om när de är nöjda. Jag har praktiserat på restaurang, jobbat på McDonalds och arbetar idag heltid som servitris. Viktigast är att vara stresstålig och ta allt med ett leende, det är jag bra på. Folk är i allmänhet trevliga, men visst finns det gnällspikar. Speciellt äldre damer brukar vara petiga. Klientelet på restaurangen där jag jobbar nu är dock sympatiskt.

Som servitris råkar man ständigt ut för roliga incidenter; när jag praktiserade på en restaurang som 17-åring var jag superstressad då jag skulle bära ut maten. Plötsligt tappade jag en schnitzel från tallriken rakt ner i en dams handväska! Det roliga var att hon inte märkte något. Jag var så stressad av situationen att jag inte berättade för henne vad som hade hänt, utan rusade tillbaks till köket för att be om en ny schnitzel. Jag undrar vad hon tänkte då hon hittade en maträtt i väskan...

Namn: Karin Klinga.

Ålder: 20 år

Yrke: Servitris.

Civilstånd: Pojkvän.

”Väl inne i gymlokalen var jag fast”

– Jag kommer ursprungligen från Chile, men har även bott i Norge då jag var yngre. I Norge spelade jag fotboll i elitserien på juniornivå, då jag var 16 år. Men jag drabbades ofta av skador, vilket innebar att jag började styrketräna för att rehabilitera kroppen. Väl inne i gymlokalen var jag fast. Det tog inte lång tid innan jag hade prövat på allt. Jag har tävlat i aerobics och blev norsk mästare i instruktörgrenen, säger Jorge.

I dag tränar jag cirka två timmar om dagen, men jag lever inte så sunt som exempelvis sådana som tränar för att bli Mr Fitness. Jag unnar mig att äta skräpmat och dricka en massa öl. Jag ser inte ut som en bodybuilder och vill inte göra det heller.

Här i Sverige är de flesta jag umgås med inom fitnessbranschen och de tycker inte att mitt jobb är speciellt underligt. Däremot var jag i Kanada för ett tag sedan och då jag berättade att jag var aerobicsinstruktör så garvade männen och tyckte det var värsta fjolliga yrket. Men de som kör ett pass med mig brukar tycka det är rätt hårt och inte det minsta fjolligt!”

Namn: Jorge Mix.

Ålder: 27 år.

Yrke: Aerobicsinstruktör på S.A.T.S Sports Club, annonssäljare på www.fitness-magazine.com, koreograf.

Civilstånd: Flickvän.

”Jag provocerade då jag slukade eld höggravid”

– Mitt jobb går ut på att underhålla folk med en show. Jag sprutar eld, jonglerar med facklor och kör en del fakirprylar som att ligga på krossat glas och sådant. Eld har fascinerat mig sedan jag var liten och jag var nog lite av en pyroman då! Under min tid i cirkusskola fick jag pröva på att sluka eld och sedan trillade uppdragen in. Jag har föreställningar på krogar, firmafester, konferenser och allt möjligt. Nu har jag så mycket jobb att jag inte längre ser det bara som en rolig grej, utan som mitt yrke.

Visst har jag gjort illa mig någon enstaka gång, men då har jag varit ofokuserad. Det har hänt att jag har bränt upp ögonfransar, fått glasbitar i fötterna och liknande. Man måste behandla eld med respekt.

Jag uppträdde då jag var höggravid och slukade eld, då var det många som blev provocerade. Personligen tyckte jag det var coolt!

Män blir väldigt imponerade, men de måste först se mig sluka eld på riktigt innan de tror på mig. En man som bokade mig till en videoinspelning blev oerhört fascinerad av mig. Honom har jag barn med idag!

Namn: Sandra Wimark.

Ålder: 24 år.

Yrke: Eldslukerska, fakir.

Civilstånd: Sambo, ett barn.

”Whitney Houstons biffiga livvakter skrattade åt mig”

– Jag ser inte direkt ut som schablonbilden av en dörrvakt eftersom jag är kvinna, blond och 160 cm kort. Men jag har inga problem att neka fulla killar eller våldsmän inträde på Café Opera. Däremot skrattade Whitney Houstons svarta tvåmetersbiffar till livvakter nästan ihjäl sig då jag sa att jag var vaktchef under hennes Sverige-besök.

Under arbetspassen får jag höra både det ena och andra smickret från män som vill att jag ska släppa förbi dem i kön: ”Du har så vackra ögon” och liknande! (skratt) Jag har dock fått mindre trevlig uppvaktning från män som skickat anonyma hotbrev. Då är det bra att jag har ett annat liv vid sidan av jobbet, med mina hästar. Fritiden med ridningen gör att jag kan koppla bort allt skräp folk slänger ur sig på kvällarna.

Namn: Haide Westring-Cedstam.

Ålder: 37

Yrke: Äger bevakningsföretaget Svensk Säkerhetsentré. Jobbar även själv som ordningsvakt på Café Opera.

Civilstånd: Gift, inga barn.

ARTIKELN HANDLAR OM