Inga kalsingar - lånar du hennes trosor?

- Bögskräcken gör att män inte törs gå i kvinnokläder

RELATIONER

Kan en kille ta tjejens trosor när alla kalsongerna ligger i tvättkorgen och det är fotbollsträning? Och är det okej för kvinnor att bära slips?

- Skillnaderna mellan manliga och kvinnliga kläder börjar luckras upp men det finns fortfarande tabun, säger etnologen Maja Jacobson.

En kvinna kan bära både kalsong och slips utan att någon blinkar. Men är det okej för en kille att ha på sig trosor om han har slut på rena kalsonger?

Att gränsen mellan könens garderober suddas ut alltmer är kvinnornas förtjänst, anser hon.

- Vi började använda manskläder för att de var snygga och praktiska. I dag finns nästan inte ett plagg kvar som inte kvinnorna gjort till sina ur mannens garderob.

Maja Jacobson har skrivit flera böcker om människors inställning till kläder. När det gäller män är det mest förbjudna att använda kjol och höga klackar.

- Det finns en stark homofobi i samhället som gör att män riskerar att bli stämplade som bögar och påhoppade om de använder kvinnliga attribut. Män accepterar inte kjol för det är så laddat med kvinnlig symbolik och underordning.

Vad händer med killen som bär sloggitrosor på fotbollsträningen?

- Han kan nog räkna med att bli mobbad på grund av bögskräcken. Men det accepteras lättare i en storstad, där det är mer anonymt och man kan klä sig annorlunda än på landsbygden, säger Maja Jacobson.

En kvinna i kalsonger däremot är inget konstigt, eller om hon bär slips. För kvinnor finns inga tabun kvar att bryta i mannens garderob.

Andra saker som är knutet till könen är färger. I slutet av 1800-talet klädde sig män i dova färger medan kvinnornas klänningar var färggranna. Så var det ända till 70-talet då rosa och blommiga skjortor började bäras av karlar.

I dag låter vi kläderna signalera grupptillhörighet. Jurister och ekonomer klär sig striktare, gärna i kostym, medan humanister klär sig mindre konventionellt och mer individuellt.

- Kläder talar om vem man är. När man möter någon första gången placerar man automatiskt in personen i ett fack, eller hur?

Katarina Lagerwall