Deprimerande att den perfekta tjejen ska vara söt och glad

RELATIONER
Krönikör: Terri Eriksson, 26, är skribent och partyprinsessa.

Jag har alltid ansett det vara hycklande skitsnack när Fröken Sverige-arrangörerna marknadsför tävlingen som ”mer än en skönhetstävling”. Men nu har jag tänkt om. Jag hade fel och ber om ursäkt för det.

Visserligen är det en skönhetstävling såtillvida att en tjock tjej med Geérard Depardieu-näsa, akne och mustasch aldrig skulle få segrartiaran. Charm skulle inte kunna rädda henne. Men visst är det en personlighetstävling. Det finns en stereotyp mall som alla deltagare tävlar om att passa in i. Frisk, sportig och naturälskande. Charmigt pigg, alltid glad och med skinn på näsan. Men aldrig med så mycket skinn på näsan så att det blir irriterande eller hotande. Det är så äppelkäckt att man bara vill spy. Jag satt där framför teven och önskade intensivt att en – bara en – tjej skulle resa sig bland alla dessa Kajsa Kavat-wannabees och säga ”Jag gillar inte alls naturen, tallar och granar blir så enahanda!”

Ja, Fröken Sverige är mer än en skönhetstävling, men när det tävlas om titeln Fröken Perfekt Personlighet och Miss Idealtjej blir inte arrangemanget trevligare. Det är så deprimerande att den perfekta tjejen ska vara söt, glad och fasansfullt allmängiltig.

I år tuffade man till den utskällda tävlingen med allt från coolare koreografi till dokusåpaliknande upplägg. Det är lätt att sitta där och tänka att: wow – långbyxor under balklänningen – tävlingen har verkligen blivit bättre! Men ärligt talat: när man börjar glädjas åt ett par långbyxor eller avsaknaden av pumps till baddräkten är det dags att känna sig lurad. Så länge det är otänkbart att vinnaren kan bli den feta tjejen med mustasch, eller den skitsnygga men sura tjejen med tjugo hål i örat och en fet överarmstatuering som det står ”HELL” på, så är Fröken Sverige-tävlingen inte uppfräschad. Förnya tävlingen rejält – lägg ner den!